2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke Attila: nem csökken az anyanyelvhasználati küszöb az új közigazgatási törvénykönyvben

2018. július 05. 14:14, utolsó frissítés: 21:13

Nem nyújtott be az RMDSZ olyan módosító javaslatot a közigazgatási törvénykönyvhöz, amely alapján csökkentenék vagy kiiktatnák a közigazgatásban való anyanyelvhasználatot biztosító 20%-os küszöböt - jelentette ki csütörtökön Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az RMDSZ-es szenátor az Agerpres hírügynökség érdeklődésére elmondta: a kisebbségi lakosság számarányának el kell elérnie a 20%-ot ahhoz, hogy kötelezővé váljon az illető kisebbség nyelvének a közigazgatásban való alkalmazása az állam hivatalos nyelve mellett, valamint a kétnyelvű táblák kihelyezése. A jogi logika ennek alapján megkívánja a törvényes alap biztosítását arra is, hogy a 20%-os küszöbértéket el nem érő kisebbségi csoportoknak is legyen lehetőségük anyanyelvük használatára a közigazgatásban, amennyiben a helyi tanács is beleegyezik - magyarázta Cseke.

Cseke nyomatékosította: a törvény, miszerint a 20%-os számarányt elérő nemzeti kisebbségeknek biztosítani kell az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, már 17 éve érvényben van, és ezután is érvényben lesz.

Update: Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott ennek kapcsán, hogy a közigazgatási kódex módosításaival kapcsolatban ferdítettek, hazug információkat tettek közzé és újabb magyarellenes hisztériát próbáltak kelteni egyesek az elmúlt napokban. Hozzátette, hogy az új közigazgatási törvénykönyv megerősíti a kisebbségek jogainak betartását ott is, ahol a számarány kisebb mint 20%. Így nem csak azokon a településeken kell betartani a kisebbségek nyelvhasználati jogait, ahol elérik a húsz százalékos arányt, hanem az önkormányzatok döntésétől függően ott is, ahol ez a számarány nem teljesül.

„A képviselőházban zajló parlamenti vita alatt megőriztük a szenátusban elfogadtatott javaslatainkat a kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozóan. További garanciákat vittünk bele a törvényszövegébe: így az új közigazgatási törvénykönyv hatályba lépése előtti időszakban érvényes jogszabályok által előírt anyanyelv-használati jogokat nem lehet visszavonni” - mutatott rá Korodi, majd hozzátette, hogy a törvénykönyv szövege olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek arra kötelezik a közintézményeket, hogy gyakorlatba ültessék Románia nemzetközi vállalásait a kisebbségvédelem terén.

Az elmúlt héten Victor Ponta volt miniszterelnök is arról beszélt, hogy az RMDSZ kiegyezhetett a kormánypártokkal, hogy az új közigazgatási törvénykönyv garantálja a kisebbségeknek az ügyeik anyanyelven történő intézését azokon a településeken is, ahol a kisebbség számaránya nem éri el a 20%-ot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS