2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmányossági kifogást emelt az ellenzék a Btk. módosításai ellen

2018. július 05. 18:49, utolsó frissítés: 19:14

Alkotmányossági kifogást emelt csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításai ellen - tudósít az Agerpres.


Az indítvány aláírói szerint a törvény teljes egészében alkotmányellenes, mivel elfogadásakor a parlament több pontban is megsértette az alaptörvényt.

A PNL, az USR és a PMP képviselői kérik a taláros testülettől, hogy mielőtt döntést hoz indítványukkal kapcsolatban, kérjen állásfoglalást az Emberi Jogok Európai Bíróságától azzal kapcsolatban, hogy a parlament által elfogadott törvény előírásai összhangban vannak-e az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, illetve az EU Alapjogi Chartájában foglaltakkal.

Az ellenzék szerint a Btk. módosításainak elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve is, a tervezetről első házként döntő szenátusnak ugyanis nem állt módjában megvitatni azokat a módosításokat, amelyeket utólag iktatott a tervezetbe az arról döntő kamaraként szavazó képviselőház. Ugyanakkor felsorolnak több cikkelyt, amelyek szerintük ösztönzik a korrupciót, és sebezhetővé teszik a három (törvényhozói, végrehajtó és bírói) államhatalmi ágat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS