2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ szerint továbbra sem indokolt az államfő felfüggesztése

2018. július 06. 12:37, utolsó frissítés: 12:41

Az államelnök esetleges felfüggesztéséről és az RMDSZ álláspontjáról, valamint a decentralizációt erősítő, és a kisebbségek nyelvhasználati jogait bővítő új közigazgatási törvénykönyv előírásairól számolt be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője ma délelőtt az RFI-nek.

A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy az RMDSZ nem támogatja az államelnök felfüggesztését, a Szövetség meglátásban a PSD-ALDE kormánykoalíció szándéka nem indokolt: „–úgy értékeljük, hogy jelen pillanatban nincs olyan törvényes kihágása az államelnöknek, amely indokolttá tenné felfüggesztését.

Az RMDSZ nem tagja a kormánykoalíciónak, így hivatalosan nem értesültünk ezen szándékukról, de amennyiben valóban elindítanák a felfüggesztéssel járó procedúrákat, az RMDSZ nem fogja támogatni azt”.

Cseke rámutatott arra is, hogy az államelnök felfüggesztése azért sem indokolt, mert jelenleg nincs szabályozva Románia jogrendszerében az, hogy az államelnöknek mennyi idő alatt kell gyakorlatba ültetnie azt az alkotmánybírósági döntést, amelyben az Országos Korrupció-ellenes Ügyészség vezetőjének a leváltására szólítják fel.

„–Az RMDSZ továbbra is kiáll azon elv mellett, hogy az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelesek, így meggyőződésünk, hogy az államelnök belátható időn belül lépni fog”- taglalta a frakcióvezető.

Cseke Attila a héten, a képviselőház által megvitatott új közigazgatási törvénykönyv pozitívumairól is beszámolt, elmondta, hogy ez a törvénykönyv amennyiben hatályba lép alkotmányos keretek közé szorítja a prefektusok hatáskörét: „–tévhit az, hogy a prefektusok politikamentesen lettek kinevezve.

A prefektus a mindenkori kormány megyei helytartója, és feladata a mindenkori kormányprogram gyakorlatba ültetése helyi szinten. Így ezt a feladatkört nem lehet politikamentes feladatnak tekinteni, mitöbb az sem lehet, hogy egy kinevezett prefektus hatásköre több legyen, mint egy helyi választottnak, aki a közösség bizalma által nyert mandátumot.

Így ezt szabályozni kellett a törvénykönyvben, hiszen ez az alkotmányban is benne van. Az RMDSZ-nek fontos célja volt a parlamenti eljárásban, hogy a prefektusok hatáskörei ne lépjék át az alkotmány szabta határokat és ezt sikerült is elérni”.

Cseke továbbá rámutatott arra is, hogy a törvénykönyv jelentős mértékben bővítené a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait: ezután nem csak azokban az önkormányzatokban érvényesíthetik anyanyelvhasználati jogokat, ahol a kisebbség számaránya eléri a húsz százalékot, hanem ott is lehetőség lesz rá, ahol ez a számarány kisebb, ezekben az esetekben a helyi tanácstestület dönt erről.
„Sajnos az elmúlt napokban, a közigazgatási törvénykönyv apropóján is újabb magyarellenes hisztériát próbáltak kelteni az ellenzékiek egy része.

Elhitetnék a közvéleménnyel, hogy eltörölnénk a 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt. Ezzel a tavalyihoz hasonló nacionalista hullámot akarnak előidézni, amely megakadályozhatja a törvénykönyv megszavazását. A küszöb nem csökken, de a törvénykönyv, amennyiben megszavazzák az eddig elért jogainkat erősíti, garantálja, illetve jobban szabályozza azt, ami eddig is létezett: ezután az önkormányzatok határozhatnak az anyanyelv használatról függetlenül a magyar közösség arányától” – mondta Cseke Attila az interjút követően, majd hozzátette, hogy az új közigazgatási törvénykönyvről hétfőn, július 9-én döntőházként szavaz a képviselőház. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS