2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel örökösei a visszaállamosított erdők ügyében

2018. július 08. 10:08, utolsó frissítés: 10:15

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy az állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében - közölte a család az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

A Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei által kiadott közleményben emlékeztetnek, hogy a Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdőket, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. A kommunizmus idején elkobzott vagyont 2007-ben adták vissza a családnak szintén bírósági döntés nyomán.

Az örökösök szerint az illetékes hatóságok tíz éven keresztül megtagadták a végleges bírói ítélet végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet a földterületre annak ellenére, hogy jogerős bírói határozat megtagadása és végre nem hajtása bűncselekmény - írják a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy a hatóságok négy perújrafelvételi kérést indítványoztak, amit a bíróságok elutasítottak. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödiket, ezúttal sikerrel. Ezt az ügyet a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte Maros megyéből a giurgiu-i bíróságra, amely az idén március 15-én megsemmisítette a 2007-ben meghozott jogerős határozatot, július 4-én pedig másodfokon is jóváhagyták az ítéletet.

Az örökösök szerint egy koncepciós per nyomán kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes, 1952-es bírói ítéletet használtak fel, amelyet a nemzeti levéltárból kértek ki. A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A giurgiu-i bíróság úgy értelmezte, ezzel az ítélettel kobozták el a vagyonát.

Ezzel szemben az örökösök azt állítják, hogy az 1952-es ítélet korábban is elérhető volt, ezért a dokumentum nem indokolja a perújrafelvételt, ami szerintük jogszerűtlen volt. Emellett a Giurgiu-i Törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban, egy akkor még független bíróság, a Kolozsvári ítélőtábla jogerősen felmentette Bánffy Dánielt ugyanezek alól a bűncselekmények alól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS