2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis meneszti Kövesit

2018. július 09. 10:14, utolsó frissítés: 14:01

Klaus Johannis államelnök meneszti Laura Codruța Kövesit, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjét.

A menesztésre amiatt került sor, mert az Alkotmánybíróság egy erre vonatkozó döntése kötelezte rá az államfőt.

Mădălina Dobrovolschi, Klaus Johannis szóvivője elmondta, hogy az államfő szerint Romániának nem szabad visszafele lépéseket tennie a jogállamiság útján, olyan országnak kell maradnia, ahol az Alkotmány felsőbbsége nem kérdőjeleződik meg, ennek ellenére a korrupcióellenes harcnak nem szabad megállnia, és ezt a harcot nem szabad nyomás alá helyezni, vagy megpróbálni elhitelteleníteni.

Johannis szerint egy jogállamban mindig be kell tartani az Alkotmánybíróság döntéseit, ezért a bíráknak hatalmas felelősségük van abban, hogy ne hozzanak a jogállamiság szellemiségével ellentétes döntéseket, ugyanakkor azonban nem csak neki kellene betartani ezeket a döntéseket, hanem annak a parlamenti többségnek is, amely az igazságügyi törvényekbe beavatkozva hatalmas befolyással bír a jogállamiságra nézve.

Az alkotmánybíróság május 30-án meghozott döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között Klaus Johannis államfő azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló, az igazságügyi miniszter részéről érkező javaslatot.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter április 23-án fordult az alkotmánybírósághoz, mert az államelnök úgy döntött, hogy nem járul hozzá a DNA főügyészének menesztéséhez.

Pénteken Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke azt mondta, hogy hétfőn eldöntik, hogy elindítsák-e Klaus Johannis államfő felfüggesztésének folyamatát, mivel nem tartotta be az Alkotmánybíróság döntését.
(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS