2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi: ne adjátok föl a korrupció elleni harcot!

2018. július 09. 12:32, utolsó frissítés: 13:59

Laura Codruța Kövesi sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, tudomásul vette elbocsátását a Korrupcióellenes Ügyészség éléről, mától nem tölti be a tisztséget a DNA élén, ezentúl ügyészként folytatja a munkáját.Beszédében – amely során a pulpitus mögött felsorakoztak a DNA ügyészei –, arra kérte a romániaiakat, hogy ne adják fel a korrupcióellenes küzdelmet.

„Öt évig voltam főügyész, és minden, amit sikerült elérnem, és az is, amit nem sikerült, benne lesz egy jelentésben, amelyet rövid időn belül nyilvánosságra hozunk” - mondta.

„Jelen pillanatban nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására, a cél a nyomozások és az egész igazságszolgáltatás akadályozása" - mondta sajtóértekezletén Kövesi.

Kövesi arról is beszélt, hogy szerinte a korrupcióellenes ügyészségnél zajló munkával azt is bizonyítani tudták, hogy a romániai intézmények hatékonyak és törvényesen működnek.

„A Románia elnöke által kibocsátott rendelet megválaszolatlanul hagy egy nagy kérdést. Ezután a főügyészek az igazságügyi miniszter önkényes alárendeltségében tevékenykednek?" - tette fel a kérdést Kövesi, majd hozzátette, ennek a kérdésnek a tisztázására továbbra is szükség van.

Az alkotmánybíróság május 30-án meghozott döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között Klaus Johannis államfő azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló, az igazságügyi miniszter részéről érkező javaslatot.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter április 23-án fordult az alkotmánybírósághoz, mert az államelnök úgy döntött, hogy nem járul hozzá a DNA főügyészének menesztéséhez

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS