2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi fog történni a DNA élén Kövesi leváltása után?

2018. július 09. 13:31, utolsó frissítés: 13:50

Ki vezeti most a DNA-t?

A hivatal nem maradhat főügyész nélkül, ezért Augustin Lazăr főügyész már ki is nevezte Marius Iacobot a DNA élére, ő ideiglenesen addig fogja betölteni a pozíciót, amíg Klaus Johannis államfő ki nem nevez valaki mást.De ki az a Marius Iacob?

Tulajdonképpen a kezdetektől Kövesi jobb keze volt, eddig főügyész-helyettesként segítette, de Kövesivel dolgozott már azelőtt is, hogy a DNA megalakult volna. Karrierjét Bukarestben kezdte 1994-ben, a 6-os számú bíróság ügyészeként.

Ki nevezi ki a főügyészt?

A jelenleg hatályos törvények értelmében a DNA és a DIICOT (Szervezettbűnözés és Terrorizmus Elleni Hivatal) vezetőit is az államfő jelöli ki, az igazságügyi miniszter ajánlására úgy, hogy pozitívan kell véleményezze a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) is.

Jelenleg a törvényben az áll, hogy az államfő gyakorlatilag annyiszor utasíthatja el az igazságügyi miniszter jelöltjét, ahányszor csak okot lát erre.

Mi lehet a bibi?

Az, hogy az igazságügyi törvények módosításában, amit nemrég megszavazott a képviselőház, az áll, hogy az államfőnek csak egyszer lesz lehetősége a minisztérium jelöltjét visszautasítani. Ezek a módosítások augusztusban már érvénybe is léphetnek, így ennek megfelelően a kinevezés tulajdonképpen Tudorel Toader kénye-kedve szerint történhet majd.

Johannis azonban pénteken elküldte az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálatra a törvénymódosításokat, így az is megtörténhet, hogy mégsem lép érvénybe. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS