2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: az Alkotmánybíróság döntéseinek be nem tartása anarchiához vezetne

2018. július 09. 14:28, utolsó frissítés: 14:29

Biztos volt benne, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróságnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze leváltására vonatkozó döntését - nyilatkozta hétfőn Kolozsváron az Agerpresnek Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, aki hozzátette: egy erős intézmény tevékenysége nem függhet egyetlen személytől.

A szövetségi elnök rámutatott, az alkotmánybíróság döntéseinek be nem tartása - függetlenül attól, hogy azokkal egyetértünk-e vagy sem -, anarchiához vezet.

"Én meg voltam győződve arról, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, idő kérdése volt az egész. Egy erős intézmény tevékenysége nem függ a vezető személyétől. A DNA fontos intézmény, ha a szabályok világosak, ha jó a felépítése, nincs, amiért azt mondanom, hogy most tragédia fog történni. Tehát az államfő csak betartotta az alkotmánybíróság döntését. Ennyi' - nyilatkozta Kelemen.

A témában megszólalt Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti képviselője is, aki elmondta, hogy minden állampolgár köteles betartania az Alkotmánybíróság döntéseit, így normálisnak tűnik neki, hogy az államfő is betartsa azt. „Az államfőnek – ahogyan látom – több időre van szüksége a törvények esetében is a téma elsajátítására, de azt hiszem, hogy a döntése az Alkotmánybíróságéval és a jogállamisággal összhangban van” - mondta Márton.

Klaus Johannis államfő hétfőn írta alá a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztéséről szóló rendeletet. (agerpres/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS