2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetést kap az a képviselő, aki megzavarja a plenáris ülést

2018. július 10. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Az alsóház plenáris üléseit megzavaró képviselők ellen foganatosítható intézkedésekről döntött kedden a képviselőház szabályzati bizottsága.

A házszabályt módosító javaslatokat Eugen Nicolicea bizottsági elnök terjesztette elő.

Ezek értelmében tilos megzavarni a parlament munkáját, sértegetni vagy szidalmazni valakit a felszólalás során vagy az ülésteremből, tilos megzavarni a szakbizottságok vagy a parlament más testületeinek üléseit. Ugyanakkor az ülésvezető elrendelheti a törvényhozó kivezetését a teremből, amennyiben az többszöri felszólításra sem tartja be a házszabályt.

A javaslat azt is előírja, hogy amennyiben egy képviselő olyan mértékben megzavarja a vitát, hogy az nem folytatódhat, az ülésvezető meghatározott időre felfüggesztheti vagy berekesztheti az ülést.

Amennyiben súlyos kihágásokat követnek el a honatyák, vagy több alkalommal is zavarják az ülést, megszegve a 232-es cikkely előírásait, a házbizottság ajánlására bírságban részesülhet az illető.

A javaslat tiltja ugyanakkor a molínók és egyéb feliratos táblák használatát az ülésteremben.

A módosításokat a képviselőház plénumának is el kell fogadnia ahhoz, hogy azok életbe lépjenek. A javaslatot vélhetően szeptemberben fogja megtárgyalni az alsóház plénuma. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS