2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több erdélyi városban is lehet majd aktiválni a magyar elektronikus személyazonosító igazolványokat

2018. július 11. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kilenc úgynevezett demokráciaközpontjában is aktiválhatják jövő héttől kezdődően a magyar elektronikus személyazonosító igazolványaikat (eSzig) a romániai magyar állampolgárok - tudatta szerdán az EMNT.


Az új szolgáltatás az EMNT marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kolozsvári, nagybányai, nagyváradi és szatmárnémeti irodájában vehető igénybe. Az elektronikus személyazonosító igazolványokat továbbra is Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusain lehet kérvényezni és átvenni, a kilenc EMNT-iroda munkatársai az eSzig aktiválásában segítenek.
A
z aktivált eSzig használata egyszerűsíti és ezáltal gyorsítja a hatósági személyazonosítást határátkelésnél, reptereken vagy más hatósági ügyintézésekben. Az erdélyi magyarok az elektronikus személyi igazolványukat az Európai Unión belül ugyanúgy használhatják, mint az útlevelet.

„Többször megtörtént, hogy az eSzig mellé járó zöld borítékot az ügyfelek otthon felejtették, amikor a főkonzulátusokra utaztak a kártyák aktiválását kérni. A boríték az aktiválási pin kódot tartalmazta. Az ügyfelek emiatt gyakran kétszer utaztak nagy távolságokon, hogy aktiváltathassák igazolványukat. Az EMNT demokráciaközpontjai révén most ez a szolgáltatás közelebb került a magyar állampolgárokhoz” - idézte a közlemény Tiboldi Lászlót, az EMNT alelnökét, aki Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezető elnökével együtt egy kolozsvári sajtóértekezleten számolt be a demokráciaközpontok szolgáltatásainak bővítéséről.

A magyar állam szerződéses partnereként, az EMNT demokráciaközpontjai nyolcadik éve segítik a honosítást. Az elmúlt évek során mára mintegy 600 ezer erdélyi magyar vált magyar állampolgárrá, az ügyintézések közel felét pedig az EMNT-demokráciaközpontok bonyolították le.

Az irodahálózat tevékenysége az anyakönyvezési ügyekre is kiterjedt, az erdélyi magyar állampolgárok családi állapotaik változását is bejelenthetik itt. A 2014-es, 2016-os és a 2018-as magyarországi választások során az irodák segítettek a választói névjegyzékbe való felvételben, valamint a levélszavazatok begyűjtésében - emlékeztetett az EMNT közleménye. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS