2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szolidaritásból éhségsztrájkba kezdett az uh.ro egyik újságírója

2018. július 12. 16:19, utolsó frissítés: 16:29

Éhségsztrájkba kezdett Egyed Ufó Zoltán, az uh.ro újságírója és fotósa, hogy kifejezze szolidaritását Séra Zoltán korondi lakossal szemben, akinek a Marosvásárhelyi Táblabíróság múlt héten visszavonta az építési engedélyét, így tovább folytatódik a székelyudvarhelyi bíróságon az a per, amelyben a Hargita Megyei Tanács Séra házának lebontását kéri.

Ufó állítása szerint Séra Zoltán 18 évvel ezelőtt építette fel a családi házát Korondon, az építési engedélyt pedig Katona Mihály polgármester írta alá. Ugyancsak az elöljáró a Sérával szomszédos telket átengedte a Hargita Megyei Tanácsnak azzal a céllal, hogy az szeméttelepet létesítsen rajta.

Az uh.ro munkatársának írása szerint Séra azért áll már három éve pereskedésben, mert nem akarta engedélyezni, hogy a háza és telke mellett egy szeméttelepet hozzanak létre. Egyed Ufó Zoltán azt szeretné, hogy állítsák le a Séra Zoltán házának lebontásáért folyó pert, amelynek beszüntetését Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, a Hargita Megyei Tanács alelnöke korábban már megígérte, de szerinte ez mégsem történt meg.Az újságíró állítása szerint egy hónapig nem fog ételt venni magához, csak vizet fog inni, szabadidejében pedig a városháza előtt fog tiltakozni és rendszeresen beszámol majd a fejleményekről.

Megkérdeztük Bíró Barna Botondot, hogy mi történt az ügyben, betartotta-e a nyilvánosság előtt tett ígéretét. Bíró azt nyilatkozta, hogy állta a szavát, és még múlt év januárjában keresetkiegészítést nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte, hogy a per tárgyát ne képezze Séra házának lerombolása. Ezt az állítását egyébként a szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentummal igazolta is.A történet azonban azért nagyon bonyolult, mert tulajdonképpen három per zajlott az ügyben: az egyikben Séra kérte, hogy érvénytelenítsék a Megyei Tanács építkezési engedélyét (ezt megnyerte alapfokon, de később elutasították), a második perben a Megyei Tanács kérte a Séra házára kiadott építkezési engedély érvénytelenítését, itt a korondi polgármesteri hivatalt is perelte (ebben született múlt héten ítélet, és ez sarkallta Ufót éhségsztrájkra), a harmadik per pedig Séra házának lebontását célozta, ebben fogalmazott meg végül módosítást a Megyei Tanács. Ez viszont nem folytatódhatott addig, amíg az előző le nem zárul. Az viszont kérdéses maradt, hogy a bíróság figyelembe fogja-e venni a módosítási kérelmet, és mivel az ügyet már csak szeptembertől tárgyalják, ezt nem lehet biztosra tudni. Bíró szerint azonban jó esély van rá, hiszen a felperes kéri.

A jelenlegi fejlemények értelmében tehát az integrált hulladékgazdálkodó meg fog épülni Séra szomszédságában, a részletekkel még visszatérünk. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS