2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több százan fejezték ki szolidaritásukat Kézdivásárhelyen a HVIM terrorizmus miatt börtönbüntetésre ítélt tagjaival

2018. július 12. 21:21, utolsó frissítés: 21:36

Több száz magyar tüntetett csütörtök délután Kézdivásárhelyen, hogy kifejezzék szolidaritásukat Beke István Attilával és Szőcs Zoltánnal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két tagjával, akiket terrorizmus vádjával a napokban ítéltek öt év börtönbüntetésre - közölte az AGERPRES hírügynökség.

A tiltakozást több civil szervezet és a magyar pártok szervezték. A résztvevők között volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökhelyettese.

A résztvevők táblákat tartottak a magasba, amelyeken az elítéltek szabadlábra helyezését követelték, és olyan jelszavakat skandáltak, mint 'Szabadságot akarunk!', 'Nem vagyunk terroristák!', 'Autonómiát!'.

A tüntetés körülbelül egy órát tartott, és a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

A legfelsőbb bíróság a múlt héten ítélte fejenként 5 év szabadságvesztésre a HVMI két székelyföldi aktivistáját. Beke István és Szőcs Zoltán a vád szerint a 2015. december 1-jei ünnepségen házi gyártmányú robbanószerkezetet szándékozott üzembe hozni Kézdivásárhelyen.

A legfelsőbb bíróság Beke István Attila esetében a közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, a Szőcs Zoltán elleni vád besorolását közösség elleni merényletről felbujtásra módosította. Mindkettőjüket öt év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet kihirdetése után a két fiatalt a feketehalmi börtönbe szállították.

Az Erdélyi Magyar Néppárt közölt az eseményről készült fotókat:

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS