2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre marad az 5000 lejes bírság; alapfokon elutasították Székelyudvarhely polgármesterének óvását

2018. július 13. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Elutasította alapfokon a székelyudvarhelyi bíróság Gálfi Árpád keresetét, amelyben a polgármester azt a prefektusi bírságot óvta meg, amelyet március 15-e alkalmával kapott, amikor is Sepsiszentgyörgyhöz és Kézdivásárhelyhez hasonlóan piros-fehér-zöld színűre díszítette a várost.

Gálfi és a városvezetés akkor a prefektusi felszólítás ellenére sem volt hajlandó eltávolíttatni a nemzeti ünnep alkalmából városszerte kihelyezett piros-fehér-zöld dekorációkat, kokárdákat, ezért a prefektus 5000 lejes büntetést szabott ki. Az ügyben a döntés nem jogerős és a polgármester megfellebbezte az alapfokú határozatot.

A polgármester szerint a büntetést jogtalanul szabták ki rá, mivel a piros-fehér-zöld szalagok, kokárdák és zászlók, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére tűztek ki, nem a magyar állam, hanem a világon élő összes magyar ember nemzeti szimbólumai, és a törvény garantálja a kisebbségeknek, hogy saját rendezvényeiken jogukban áll saját szimbólumaikat használni.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester áprilisban szintén fellebbezett a bíróságon a rárótt 5000 lejes büntetés ellen. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS