2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Velencei Bizottság a magas rangú vezető ügyészek kinevezésének felülbírálását javasolja

2018. július 13. 18:46, utolsó frissítés: 19:23

A Velencei Bizottság azt javasolta Romániának, hogy változtassa meg a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását, és ennek érdekében módosítsa az alkotmányt is azért, hogy semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől Klaus Johannis elnök kért véleményt azt követően, hogy a román kormánykoalíció megszavazta a parlamentben az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítását. Ezeket a jogszabályokat Johannis és az őt támogató jobboldali ellenzék többször megtámadta az alkotmánybíróságon, ezért még nem léptek hatályba.

A hét elején Johannis leváltotta Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt azt követően, hogy erre egy alkotmánybírósági döntés kötelezte őt.

A Velencei Bizottság pénteken közzétett, harmincoldalas előzetes véleményében kifejtette: a vezető ügyészek kinevezésében és leváltásában az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepének megőrzése szavatolhatja az eljárás semlegességét, és kiegyensúlyozhatja az igazságügyi miniszter befolyását.

A Velencei Bizottság ajánlása szerint kiegészítésre szorul az a román kormánykoalíció által beterjesztett javaslat is, amely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben.

A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, ne az ügyészség egy újonnan létrehozandó külön részlege vizsgálja az ügyészek és a bírák visszaéléseit, hanem szakosodott ügyészeket foglalkoztassanak erre a célra.

A Velencei Bizottság egy hónappal ezelőtt tájékozódott Romániában az igazságszolgáltatási törvénycsomagról.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS