2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iohannis: Az elmúlt években nagy lendülettel fejlődött Franciaországgal a kapcsolatunk

2018. július 14. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Az elmúlt években nagy lendülettel fejlődött Franciaországgal a kapcsolatunk, Románia partnerségi stratégiáját megerősítjük ezzel az országgal, nyilatkozta Klaus Iohannis szombaton Bukarestben, a Franciaország nemzeti ünnepe alkalmából tartott fogadáson - közölte az AGERPRES hírügynökség.

"Tíz éve létezik a stratégiai partnerség a két ország között minden szakterületen, ezt szeretnénk megerősíteni és ugyanakkor sokkal konkrétabb célokat megfogalmazni" - mondta az államfő, aki megemlítette, hogy a Cotroceni-palotában már fogadta úgy Francis Hollande elnököt, mint a jelenlegi államelnököt, Emmanuel Macront is.

Az államelnök arról beszélt, hogy a román közösség jelentősen hozzájárul a francia társadalom életéhez. "A franciaországi román közösség bebizonyította, hogy jelentősen hozzájárul a francia gazdaság és társadalom a fejlődéséhez és a Romániában élő francia közösség, amelyből sokan jelen vannak ma, egy élénk közösség és nem csak gazdaságilag aktív" - hangsúlyozta Iohannis.

Iohannis a Románia-Franciaország Szezon elnevezésű kulturális és diplomáciai projektről is beszélt, amely év végén kezdődik. "Nem hanyagoljuk a múltat, azonban a Szezon a jövőbe néz, közös jövőnkre világít rá egy erősebb Európában" - mondta az államelnök.

Klaus Iohannis beszédében kihangsúlyozta, a történelmi jelentőségén túl július 14-e "a demokratikus értékek ünnepe lett, amelyek összekötnek bennünket: a szabadság szeretete, a társadalom minden tagjáért való harc, hogy sikeresek legyenek az életben - amit egyenlőségnek nevezünk - és a meggyőződés, hogy senkit sem hagyhatunk sorsára - ezt nevezzük testvériségnek".

Ünnepi beszéde végén Klaus Iohannis sok sikert kívánt a francia válogatottnak a futball-világbajnokság döntőjére, amelyre vasárnap kerül sor.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS