2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader: Az igazságügyi minisztérium dolgozta ki a Velencei Bizottság véleményezését kérő tervezetet

2018. július 14. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az igazságügyi minisztérium dolgozta ki a három igazságügyi törvényt módosító és a Velencei Bizottság véleményezését kérő tervezeteket, amelyeket bemutatott a parlamenti különbizottságnak, azonban később három parlamenti kezdeményezést fogadtak el az igazságügyi törvények módosítása során - közölte az AGERPRES hírügynökség.

Tudorel Toader szombaton szólalt meg először a Velencei Bizottság jelentésének közzététele óta.

"Egyszerű pontosítások az igazságügyi törvények kidolgozásával kapcsolatban! Az igazságügyi minisztérium kidolgozott egy törvénytervezetet a három igazságügyi törvény módosítására. Ezzel párhuzamosan kidolgoztunk egy 18 oldalas tervezetet, amelyben a Velencei Bizottság véleményezését kértük. 2017. október 25-én bemutattam a parlamenti különbizottságnak a két dokumentumot. Később három parlamenti kezdeményezést vitattak és szavaztak meg az igazságügyi törvények módosítására" - írta Toader Facebook-üzenetében.

Az igazságügy megszervezésével kapcsolatos, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra vonatkozó, és a bírák és ügyészek jogállásával kapcsolatos törvények módosításával kapcsolatban az államelnöki hivatal és más intézmények is kikérték a Velencei Bizottság véleményét.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes véleményezését, amely az igazságügy három törvényének módosítására vonatkozik.

A bizottság azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását.

Ugyanakkor a Velencei Bizottság pénteken közzétett állásfoglalásában azt ajánlja, hogy pontosabban fogalmazzák meg, hogy egy magas rangú ügyész milyen körülmények között érvénytelenítheti az ügyészek döntéseit és töröljék el a bírák és ügyészek szólásszabadságának javasolt korlátozását.

Egy másik ajánlás arra vonatkozik, hogy gondolják újra a bírák anyagi felelősségre vonásának kérdését, és fontolják meg olyan külön struktúra létrehozásának szükségességét, amely a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgálná ki.

Az ajánlás szerint szintén újrafogalmazásra szorulnak azok az előírások, amelyek a CSM tagjainak esetleges visszahívására vonatkoznak, pontosítani kell az előzetes nyugdíjazások körül kialakult helyzetet és erősíteni kell a titkosszolgálatok felügyeletének mechanizmusát.

Az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítása szerepelt a Velencei Bizottság június 22-23-i ülésének napirendjén.

A testület küldöttsége június 11-én és 12-én tett tájékozódó látogatást Romániában, és találkozott az államfővel, az igazságügyi miniszterrel, a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, az alkotmánybíróság, a Korrupcióellenes Ügyészség és a CSM képviselőivel.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS