2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: a Velencei Bizottság politikai véleményt fogalmazott meg

2018. július 16. 09:45, utolsó frissítés: 10:43

"Rendkívül vékonyka" a Velencei Bizottság előzetes jelentése a romániai igazságszolgáltatási törvények módosításával kapcsolatban, amelyet ideiglenes jellege miatt nem is kellett volna közzétenni - jelentette ki vasárnap este a România TV-ben Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke.

Meglátása szerint a Velencei Bizottság álláspontja tulajdonképpen egy „politikai vélemény”.

„Egy előzetes jelentésnek nevezett álláspontot nem is kellett volna nyilvánosságra hozni, mert ez azt feltételezi, hogy utólag módosítják majd. Nem világos előttem, hogy milyen eljárással alakítják ki az előzetes véleményt, de azt meg szeretném jegyezni, hogy nekem jogi szempontból igencsak vékonykának tűnik.” - Tăriceanu.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság tanácsadó testülete ebben egyebek mellett azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS