2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csoma Botond: a kalotaszegi identitás alapeleme a népviselet

2018. július 16. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő a Kalotaszegi Magyar Napok eseménysorozat apropóján azt nyilatkozta vasárnap délután, hogy a Kalotaszeg páratlan hagyományai, melyet Gyarmathy Zsigáné és Kós Károly már több mint 100 éve újra felfedeztek, elengedhetetlen szerepet játszottak abban, hogy mind a mai napig erős magyar közösség él ebben a régióban.

A Kalotaszegi Magyar Napok ez évi kiadásán több száz népviseletes résztvevő vonult végig Bánffyhunyad központján. Az eseményre a régió közel 30 településéről érkeztek hagyományos, kalotaszegi ruhákba öltözött résztvevők.

A díszes felvonulás a Barcsay-kertben végződött, ahol közös versmondás és éneklés után Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere, majd Dr. Mircea Moroșan a város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően Csoma Botond megköszönte a bánffyhunyadiaknak és mindazon településeknek, akik részt vettek az idei rendezvény megvalósításában. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának részéről Demeter Katalin üdvözölte az ünneplőket, majd Antal Géza, társszervező, az RMDSZ Kolozs megyei ügyvezető elnökének beszéde következett.

A napot a néptánccsoportok fellépésével folytatták, este pedig a Piramis együttes adott élő koncertet.

A Kalotaszegi Magyar Napokat az RMDSZ Bánffyhunyadi szervezete és a Kós Károly Kulturális Egyesület szervezte, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének támogatásával. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS