2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iordache: A Velencei Bizottság több módosítást megdicsért az igazságügyi törvények kapcsán

2018. július 16. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

A Velencei Bizottság július 13-án nyilvánosságra hozott, az igazságügy három törvényének módosítására vonatkozó előzetes véleményére reagált hétfőn Florin Iordache, a törvények kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke. Iordache leszögezi, hogy a Velencei Bizottság „megdicsérte” a kérdéses jogszabálynak azt a kitételét, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács plénuma helyett ezentúl a két részleg - az ügyészi és a bírói - külön döntsön a kinevezésekről, számolt be a hírről az Agerpres hírügynökség.

A képviselő közleménye szerint a Velencei Bizottság előzetes jelentésében azt is leszögezik, hogy a bírák függetlenségének megerősödését fogja szolgálni, ha például a bírói kinevezésekbe nem szólhatnak majd bele az ügyészek.

A képviselő szerint a Bizottság értékelte azt a módosítást is, miszerint minden, a bírói tevékenységet befolyásoló, igazságszolgáltatáson kívüli eljárásról szóló információt közérdekűvé kell tenni, és a jelentés leszögezi, hogy szükségesnek tartja a hírszerző szolgálatok ellenőrzésére vonatkozó jogszabályok elmélyült vizsgálatát'. Iordache szerint ez az első alkalom, amikor a demokrácia fejlődésében jelentős szerepet játszó intézmény szóba hozza a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az igazságszolgáltatási hatóságok közti megállapodásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS