2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsváron élsz és beleszólnál a helyi döntéshozatalba? Most megteheted

2018. július 16. 18:40, utolsó frissítés: 2018. július 17. 10:16

Hétfőn indul a Részvételi Költségvetés 2018-as kiadása, amely lehetőséget nyújt a Kolozsváron lakó, dolgozó vagy tanuló, nagykorú személyeknek, hogy beleszóljanak a helyi döntéshozatalba, ráhatással legyenek a közügyekre, és segítsenek az önkormányzatnak eldönteni, mire költse el a város költségvetésének egy részét.


„A Részvételi Költségvetés projekt évtről-évre sikeresebb, hiszen egy olyan eszközről van szó, amely révén a kolozsváriak ötletei és kezdeményezései valósággá válnak, és amelynek segítségével közvetlenül beleszólhatnak a döntéshozatalba a város lakói. Tavaly a szavazás során történő sikeres mozgósításra, kampányolásra is volt példa, valós verseny alakult ki a projektek kezdeményezői között, tehát egyre inkább tudnak és akarnak élni a részvételi költségvetés eszközével a város lakói. Éppen ezért az önkorámnyzat számára egyértelmű volt, hogy idén is folytatja a kezdeményezést” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A 2018-as Részvételi Költségvetés projekt számára ismét a bugetareparticipativa.ro online felületet biztosítja az önkormányzat.

A projektről:


A Részvételi Költségvetés projektet a Kolozsvári Polgármesteri hivatal bonyolítja le. A projekt célja az önkormányzat és a kolozsváriak közötti kapcsolatot közvetlenné tenni, a döntéshozatalt úgy alaktani, hogy az megfeleljen a városlakók elvárásainak és eleget tegyen szükségleteiknek. Emellett az életminőség növelése, a polgári öntudat fejlesztése, a döntéshozatali transzparencia növelése is a célkitűzések közé tartozik.

A kolozsváriak hat kategóriában javasolhatnak projekteket, a kategóriák ugyanazok, amelyeket tavaly is meghirdetett a Részvételi Költségvetés kapcsán az önkormányzat. Ezek a következők:

1. Sétányok, járdák és gyalogosövezetek
2. Városi mobilitás, akadálymentesítés, és biztonságos közlekedés
3. Zöldövezetek és játszóterek
4. Közterületek rendbetétele (köztéri bútorzat, közvilágítás, stb.)
5. Oktatási és kulturális infrastruktúra
6. Digitális város


A Részvételi Költségvetés menetrendje:


Július 16 – augusztus 19: A projektek benyújtásának időszaka
Augusztus 20 – szeptember 30: a projektek kiértékelése
Október 1 – 21: a szavazás első fordulója
Október 22 – 26: a leadott szavazatok áttekintése az esetleges visszaélések kiszűrése érdekében
Október 29 – november 18: a szavazás második fordulója
November 26: eredményhirdetés

Azok a személyek, akik részt szeretnének venni a Részvételi Költségvetés folyamatában, a következő lépések révén tehetik meg:

1. A bugetareparticipativa.ro oldalon regisztrálniuk kell

2. A felhasználónév létrehozása után tölthetik fel egy vagy több projekt-javaslatukat a honlapon (felhasználóként minden kategóriában legfennebb egy projekt nyújtható be). Egy-egy projekt kivitelezésének összköltsége áfával együtt nem haladhatja meg a 150 ezer eurót. A projekteket július 16-tól kezdődően lehet feltölteni a bugetareparticipativa.ro honlapon.

3. Azok a személyek, akik projekteket szeretnének benyújtani, de nincs internet-hozzáférésük, július 16. és augusztus 19. között a Polgármesteri Hivatal alkalmazottaihoz fordulhatnak segítségért a Sétatéren, a Kaszinó épületében. A Részvételi Költségvetés irodában hétköznap 13 és 17 óra között fogadják a projekteket. Minden projekt átmegy egy megvalósíthatóságot és törvényességet vizsgáló szűrőn, a projektek kielemzését az önkormányzat szakosztályai végzik el. Csak a szűrőn átjutó projektek maradnak versenyben, a kiselejtezett projektek benyújtói kérésre kaphatnak indoklást az elutasítás okairól. A benyújtott projekteknek meg kell felelniük a szabályzatnak, amely a honlapon elérhető. A projektek apró módosításokon eshetnek keresztül szavazásra bocsátásuk előtt. Az előkészítés során összevonhatóak a hasonló, ugyanarról a témáról szóló projektek, vagy azok, amelyek ugyanarra a fizikai térre vonatkoznak.

4. A szavazás a bugetareparticipativa.ro felületen, két fordulóban zajlik.
a) az első fordulóban minden felhasználó hat szavazattal rendelkezik, kategóriánként egy projektre voksolhat. Az első forduló után 30 projekt marad versenyben, minden kategóriából az első három automatikusan bekerül a második fordulóba, a fennmaradó 12, legtöbb szavazatot összesítő projekt pedig kategóriájától függetlenül marad versenyben.
b) a szavazás második fordulójában egy felhasználó már csak egy projektre voksolhat. A második forduló végén derül ki, melyik lesz az a 15 nyertes projekt, amelyet megvalósít az önkormányzat. Minden kategóriában az első, legtöbb szavazatot összesítő projekt nyer, további 9 projekt pedig szavazatszám alapján, kategóriától függetlenül lesz nyertessé nyilvánítva.

A Részvételi Költségvetés menetrendjében felmerülő esetleget változásokat a bugetareparticipativa.ro honlapon közli az önkormányzat. A 15 nyertes projekt kivitelezése 2019 során történik meg.


További információk:

bubetareparticipativa.ro
e-mail: bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro
telefonszám: 0371 376 646 (a szám hétköznaponként 13-17 óra között hívható)
Facebook-oldal: Bugetare participativă (közlemény).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS