2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai fiatalok 47%-a készül külföldön munkát vállalni

2018. július 17. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

A román gazdaság növekedésben van és további növekedésre volna szüksége, de ez hogyan tudna úgy bekövetkezni, hogy közben a hazai munkaerő külföldön dolgozik? Erről is beszélt Dumitru Sandu, a Bukaresti Egyetem Szociológia és Szociális munkásképző szakának professzora, aki elmondta, hogy felmérések szerint jelen pillanatban a romániai fiatalok 47%-a tervez a közeljövőben külföldön munkát vállalni.

„A fiatalok 47%-a akar külföldön dolgozni. Ezek nem olyan fiatalok, akik csak szeretnének külföldön dolgozni, hanem olyanok, akik ezt komolyan is gondolják, megvan a tervük és már azt is tudják, hogy hova akarnak menni. Nemcsak egy egyszerű elvágyódásról beszélünk, hanem egy komolyan átgondolt elképzelésről”- nyilatkozta a professzor.

„Láthatjuk, hogy Romániában nőttek a fizetések, emelkedett a GDP. Az Eurostat jelentései is arról tanúskodnak, hogy az elmúlt években az egy főre jutó GDP Romániában az Európai Unió átlagához képest növekedett. (...) Kialakult egy paradox helyzet: a fizetés nő, a GDP emelkedik, az emberek mégis elmennek” - tette hozzá a professzor.

Sandu elmondása szerint jelenleg is 3,6 millió román állampolgár dolgozik külföldön, főként Spanyolországban és Olaszországban, ők évente 55 milliárd euróval járulnak hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez és így annak egyik legfontosabb befektetőivé váltak.

Ennek következtében elmondható, hogy a fiatalok elvándorlásának vannak negatív és pozitív hozadékai is. A pozitív, hogy a külföldről hazaküldött pénz növeli a gazdaságot és hozzájárul Románia fejlődéséhez - szögezte le a professzor. (zf.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS