2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyföldi románok civil fóruma nagyon aggódik az új közigazgatási törvénykönyv miatt

2018. július 17. 11:10, utolsó frissítés: 11:12

A székelyföldi románok civil fóruma aggódik, hogy komolyan sérülni fog a három székelyföldi megyében élő románok nyelvi joga, amennyibe az államfő kihirdeti az új közigazgatási törvénykönyvet, amelyet a parlament nemrégiben elfogadott.

A civil fórum szerint az új közigazgatási törvénykönyv, amely elmondásuk szerint eltörli a 20%-os anyanyelvi küszöböt az etnikai alapon szerveződő területi autonómiának kedvez, és oda vezet, hogy a magyar nyelv kötelezővé válik a minisztériumoknak alárendelt helyi közintézményekben és a prefektusi hivatalokban.

A levelet megfogalmazó civil fórum szerint alkotmányellenes, hogy a hivatalos ügyintézésre kétnyelvű űrlapokat biztosítana a törvény, mivel az alkotmány szerint a hivatalos okmányokat csak és kizárólag az ország hivatalos nyelvén lehet megszövegezni, és a beadványnak csupán fordítás jellege lehet.

A civil fórum az szeretné, hogy a július 29-én, a közigazgatási törvénykönyv kihirdetése ellen szervezett bukaresti tüntetés után az államelnök fogadja őket kihallgatásra. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS