2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

40 óra után felfüggesztette éhségsztrájkját az uh.ro újságírója

2018. július 17. 15:27, utolsó frissítés: 16:28

Egyed Ufó Zoltán kedden reggel egy írásban közölte, hogy felfüggeszti azt az éhségsztrájkot, amelyet a korondi Séra Zoltán és a Hargita Megyei Tanács között folyó perek egyikében hozott ítélet miatt vállalt a Székelyudvarhelyi Bíróság épülete előtt.

Az éhségsztrájknak azért vetett véget, mert a Marosvásárhelyi Táblabíróság múlt héten visszavonta ugyan Séra Zoltán Sórét utcai házának építési engedélyét, Séra házát azonban valószínűleg nem fogják lerombolni. Ugyan egy másik, a Hargita Megyei Tanács által Séra ellen indított per csak szeptemberben fog folytatódni, és bár ebben eredetileg a tanács házrombolást kért a bíróságtól, utólag ezt módosították, és „csak“ azt kérik, hogy vonják vissza Séráék telektulajdonlási jogát is, hiszen annak a teleknek, amelyre a család háza épült, a telekkönyvi iktatásával is gondok vannak.

Arról már mi is beszámoltunk, hogy Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke benyújtott egy keresetmódosítást, amely kéri a bíróságot, hogy törölje Séráék házának lerombolására vonatkozó pontot.

Ősszel fog kiderülni, hogy a Hargita Megyei Tanács folytatni kívánja-e a Séra Zoltán elleni pereskedést és milyen formában, hiszen még nem egyértelmű, hogy a felperesnek mi a szándéka a családi telek tulajdonviszonyának, illetve a ház építési engedélyének megkérdőjelezésével. Az uh.ro újságírója, illetve Séra Zoltán és támogatói meg vannak róla győződve, hogy Hargita Megye Tanácsa megtorló hadjáratot indított ellenük azért, amiért ők a tervezett hulladéktömörítő projekt legalitását jogi úton vonták kérdőre.

Séra Zoltán és a Hargita Megyei Tanács közötti perek 2016 óta folynak. Mindennek oka pedig az a tervezett, uniós forrásból finanszírozott projekt, amely Hargita megye hulladékkezelésének új rendszerét építené ki. A terv szerint Korond és Csíkszereda határában épülne egy-egy hulladéktömörítő állomás, illetve egy végleges lerakat Gyergyóremete határában.

A korondi hulladéktömörítő eredeti helyszíne ellen, Séra Zoltánnal az élen, 231 helyi lakos évekkel korábban egy petíció formájában kifejezte nemtetszését. Ezek a korondi lakosok attól tartanak, hogy amennyiben a hulladéktömörítő a finanszírozott projektben szereplő helyszínre épülne, őket elárasztaná a kellemetlen szag, illetve hogy szennyező anyagokat is kibocsáthatna.

Egy korábbi bírósági döntés, amely abban a perben született, amelyet Séra Zoltán a Hargita Megyei Tanács ellen indított, alapfokon visszavonta a projekt építési engedélyét. Ezt követően a Megyei Tanács kérte a tárgyalások áthelyezését Marosvásárhelyről Bákóba. A helyzetet az is bonyolítja, hogy Séra Zoltán telek- és ingatlanviszonyainak problémásságát alapvetően a korondi önkormányzati hivatal okozta, ezért a peres felek mediálásában a polgármester Katona Mihály próbált meg szerepet vállalni azáltal, hogy egy a projekt számára új telket vásárolt és azt fel is ajánlotta a Megyei Tanácsnak. A Megyei Tanács állítása szerint ezt azért nem fogadta el eddig, mivel a projekt finanszírozásának kritériumai nem engedik, hogy az eredeti terven anélkül módosítsanak, hogy ne éljenek minden jogi eszközzel annak megvédése érdekében. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a projekt helyszíne csak akkor módosítható amennyiben a Tanács a pereket elveszíti. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS