2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ képviselői sofőr oktatókkal egyeztettek a közlekedési törvények tervezett módosításairól

2018. július 18. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Kedden délután a kolozsvári Szentegyház utcai ügyintéző irodában került sor arra a beszélgetésre, melynek keretén belül Benedek Zakariás és Bende Sándor parlamenti képviselők kolozsvári sofőr oktatókkal találkoztak. Az egyeztetés témája a közlekedési törvények közelgő módosításának előkészítése volt.


„Azért tartottuk fontosnak a találkozó megszervezését, mert a törvények módosítása során figyelembe kell vennünk a realitásokat is, azokat a tapasztalatokat, melyeket a szakmabeliek nap, mint nap megélnek. Olyan konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a résztvevő oktatók, melyek valóban segíthetnek abban, hogy hatékonyabb legyen a vizsgáztatás rendszere.” - nyilatkozta Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a találkozót követően.

A beszélgetés során több kérdéses témában is sikerült tisztázni a várható fejleményeket. Benedek Zakariás, Szeben megye RMDSZ-es parlamenti képviselője a beszélgetés elején ismertette azokat az alapelveket, melyek a jelenlegi vegyes bizottsági jelentés elkészítésének irányadói.

,,Azt szeretnénk, ha a módosításokat követően számos, az Európai Unió államaiban már bevált gyakorlatot átültethetnénk a romániai törvénykezésbe. Bízom benne, hogy munkánk végeztével egy modernebb közlekedési törvénye lesz az országnak.’’ - nyilatkozta a képviselő. Benedek hozzátette, a vizsgáztatás rendszerében is szeretnének módosításokat, például bevezetnék azt a gyakorlatot, melyet az EU több országában alkalmaznak már, hogy a képesítéssel rendelkező személyekkel is lehessen gyakorlati vizsgázni.

,,A szakmabeliekkel tartott találkozók során azt tapasztaltuk, hogy igény van a vizsgáztatás rendszerének a változtatásaira. Ezek a változtatások remélhetőleg a várakozási időt is csökkentik majd, hiszen jelenleg több megyében is hónapokat kell várni a tanulóknak a gyakorlati vizsga időpontjára.’’ - összegezte Bende Sándor az eddigi tapasztalatokat. A gyergyószéki képviselő hangsúlyozta, a vizsgáztatás hatékonyságának és a közlekedés biztonságának növekedése elsődleges szempontok kell legyenek a módosítások során.

Az oktatók több észrevételt is megfogalmaztak a több mint másfél órás beszélgetés során.Eelmondták, hogy a vizsgáztató rendőr szubjektivitása jelenleg nagyban meghatározza a vizsga eredményét.

,,A valóság az, hogy ha valaki el akar jutni valahová, akkor mielőtt a volánhoz ülne megtervezi az útvonalat, nem az első útkereszteződésnél dönti el, hogy jobbra vagy balra kell tovább mennie. Jelenleg a vizsgázók számára, amolyan vaktérképnek számít a vizsga útvonala, hiszen sokszor megtörténik, hogy a rendőr későre jelzi az irányt és ebből kifolyólag nehezen vagy csak szabálytalanul tudják végrehajtani az irányváltoztatást a tanulók. Ezt a helyzetet mindenképpen meg kellene oldani.’’ - mondta el Rázmán István, oktató.

A közlekedési törvények módosításának előkészítésének során ez volt a negyedik találkozó, ahol az RMDSZ képviselői a szakmabeliekkel találkoztak. A parlamenti vegyes bizottság várhatóan az őszi ülésszakban fogalmazza meg azt a jelentést, melynek alapján elkészül majd a módosító javaslatcsomag. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS