2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkotmánybíróság elismerte az azonos nemű házasfelek szabad helyváltoztatási és tartózkodási jogát

2018. július 18. 15:21, utolsó frissítés: 15:47

Az Európai Unió Bírósága döntésével összhangban Románia Alkotmánybírósága szerdán elismerte az azonos nemű házaspárok szabad helyváltoztatási és tartózkodási jogát - írja az Agerpres.


Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök leszögezte, hogy az EU Bírósága azt javasolta Romániának, hogy ne korlátozza a szabad mozgás és a Románia területén való tartózkodás jogát. Ennek szellemében az általa vezetett testület alkotmányosnak ismerte el a korábban kifogásolt törvényszövegeket.

Az alkotmánybíróság az azonos nemű személyek között kötött házasságok elismerését tiltó törvény és a szabad helyváltoztatáshoz való jogot biztosító törvénnyel kapcsolatban benyújtott indítványt tárgyalta.

A polgári törvénykönyv 277. cikkelye (Bizonyos élettársi kapcsolatok tilalma vagy házassággal való azonosítása) a második bekezdésben kimondja, hogy 'Az azonos nemű román vagy külföldi állampolgárok között külföldön megkötött vagy szerződött házasságokat Romániában nem lehet elismerni' ; a (4) bekezdés szerint pedig 'Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamai állampolgárainak Románia területén való szabad mozgására vonatkozó törvényi rendelkezései alkalmazandók maradnak' (magyar fordítás: Románia Polgári Törvénykönyve, Forum Iuris Kiadó - szerk. megj.).

A határozatról még júniusban döntött az Európai Unió bírósága. A bíróság döntésére azért volt szükség, mert egy román és egy amerikai meleg házaspár esetében a román állam semmilyen jogkört nem akart elismerni, ami a Belgiumban megkötött házassággal jár. 

A mostani döntés azt jelenti, hogy az amerikai felet ezáltal megilleti Romániában a letelepedés joga. Az alkotmánybíróság nem foglalt állást a melegházasság elismerése kérdésében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS