2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE megkérdőjelezi az egyetemeket rangsoroló minisztériumi módszertan helyességét

2018. július 18. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) megkérdőjelezi az egyetemeket rangsoroló minisztériumi módszertan helyességét, tájékoztat az intézmény szerdai közleménye.

A dokumentum szerint a BBTE vezetősége „teljesen hibásnak” tartja a procedúrát, amely - amennyiben rosszhiszeműen készült - nemzetbiztonsági aggályokat is felvet.

„A jelenlegi miniszter már mandátuma elején nyilvánosan kifejezte véleményét, amely szerint a Bukaresti Egyetem nem érdemel bizalmat és a BBTE egyáltalán nem olyan versenyképes, mint amennyire hiszik. A sorrend felállításához főpartnernek választotta a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökséget (ARACIS) és keresett egy csoport „nemzetközi szakértőt”, akik hajlandóknak mutatkoztak gyakorlatba ültetni a miniszter politikai nézeteit. Sajnos az ajánlott módszertan teljesen hibás. Ha tudatlanságból készült, még ki lehet javítani. Ha azonban rosszhiszeműen állították össze, akkor ez nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel” - fogalmaz a közlemény.

Románia legnagyobb egyetemének képviselői szerint az ARACIS esetleg akkreditálhat egy egyetemet, de semmiképpen sem rangsorolhatja a felsőoktatási intézményeket.

A BBTE vezetősége arra kéri a kormányt, hogy ne engedélyezze, hogy az akadémiai valóságot politikai táblázatokkal helyettesítsék.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS