2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kénytelen kihirdetni az igazságszolgáltatás megszervezésének törvényét

2018. július 19. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

Kénytelen volt kihirdetni az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó, 2004/304-es törvényt módosító jogszabályt, miután kimerítette a fellebbezési lehetőségeket, de kéri a parlamentet, hogy az őszi ülésszakban vegye ismét napirendre az igazságügyi törvényeket - mondta csütörtökön Klaus Johannis államfő.

'Egyértelmű, hogy a parlamentnek sürgősen felül kell vizsgálnia az igazságügyi törvényeket és javítania kell rajtuk. Elfogadhatatlan, hogy az európai normáknak ellentmondó igazságügyi rendszert építsünk ki. Elfogadhatatlan, hogy az európai értékeket semmibe vevő igazságügyi rendszert építsünk. Márpedig a Velencei Bizottság következtetéseinek figyelmen kívül hagyása pontosan ezt jelentené: Románia tényleges eltávolodását az európai alapértékektől' - mondta az államfő a Cotroceni palotában tartott sajtóértekezletén.

Felidézte, hogy az említett törvényeket több ízben visszaküldte a parlamenthez, normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól és a Velencei Bizottság véleményét is kikérte.

'Románia Alkotmánya által biztosított hatásköröm révén nyomatékosan felszólítom Románia Parlamentjét, hogy az őszi ülésszak megkezdése után azonnal vegye napirendjére ezt a jogszabályt, és javítson rajta' - mondta Johannis.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS