2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymilliárd eurót fordít kultúrára a kormány

2018. július 19. 19:32, utolsó frissítés: 19:32

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából - jelentette be csütörtökön Viorica Dancila román miniszterelnök.

A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik. A pályázóknak összesen egymilliárd euró áll rendelkezésükre, ennek alapján többéves finanszírozási szerződést köthetnek az állammal.

Dancila bejelentette, hogy aláírtak már két szerződést 12 millió euró összértékben, így az egyik projekt Románia digitális könyvtárának a létrehozására irányul, a másikból elkészítik Románia épített kulturális örökségének kódexét, valamint a műemléképületek védelmének országos stratégiáját. A rendelet szerint a kormány kötelezettséget vállal, hogy a következő évek állami költségvetéseit is terheli ennek a programnak a kiadásaival.
(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS