2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ Maros megyei elnöke szerint a román politikum vízió hiányában mindig kijátssza az etnikai kártyát

2018. július 20. 14:00, utolsó frissítés: 14:00

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szerint a román politikum vízió hiányában mindig az etnikai kártyát veszi elő.„Azt látjuk, hogy sok román politikusnak nincs víziója az ország jövőjét illetően, és ennek hiányában a legjobb téma a kisebbségeket támadni és az etnikai kártyát kijátszani. Fél évvel az európai uniós elnökség átvétele előtt az országot káosz uralja, a nemzetközi megítélése Romániának rosszabb, mint valaha. Az RMDSZ Maros megyei parlamenti és önkormányzati csapata eddig is, és a következő időszakban is azon dolgozik, hogy minél több Maros megyét érintő problémát megoldjon, de azt is látni kell, hogy országos stratégiák és programok hiányában Románia nem tud lépést tartani a fejlett európai államokkal, sőt még a szomszédos államokkal sem, és amíg nem leszünk modern infrastruktúrával összekötve Európával, addig nem tud megfelelően fejlődni a gazdaság. Ezen kell változtatni, és az RMDSZ továbbra is partner lesz abban, hogy olyan fejlesztési programokat, stratégiát dolgozzunk ki, amelynek köszönhetően az ország gazdaságilag is megerősödik. A román politikai elitnek ebben kellene partnernek lennie, és nem abban összefogni, hogy társadalmi feszültségkeltéssel tereljék el a lakosság figyelmét a reális problémákról” – mondta Péter Ferenc a Novák Csaba Zoltán és Császár Károly Zsolt szenátorokkal tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen az elmúlt parlamenti ülésszak alatt elfogadott Maros megyeiek számára is fontos jogszabályokat ismertettek a törvényhozók.

Novák Csaba Zoltán szenátor, a szenátus oktatási bizottságának alelnöke az óvodákra és bölcsődékre vonatkozó törvények kapcsán elmondta:

„az óvodai oktatás kötelezővé tételével hatékonyabbá tehető az oktatási rendszerünk, ugyanis elsősorban vidéki környezetben nagyon sok gyerek kimarad az óvodai oktatásból és eleve hátránnyal kezdik az iskolát. Ezen társadalmi rétegek gyerekeinek felsorakoztatását szolgálja az óvodai oktatás kötelezővé tétele. A bölcsődei rendszer megváltoztatása, reformja szintén fontos, hisz ez már nemcsak oktatási, hanem családpolitikai kérdés is. Ezentúl már nemcsak önkormányzati feladat lesz a bölcsődék finanszírozása, hanem a központi költségvetésből is fordítanak majd az óvoda előtti oktatási intézményekre, ugyanakkor sokkal könnyebbé válik az új bölcsődék indítása is, illetve a meglévő magánbölcsődék akkreditációja és engedélyeztetése” – hangsúlyozta a szenátor.

Hozzátette: „a törvényhozás mellett mindig kiemelt figyelmet szenteltem a közösségi programoknak, hisz a politikának erről is kellene szólnia. Két fontos programot szerveztünk az elmúlt félévben, az egyik a képességvizsgára készülő nyolcadikos diákok számára szervezett felkészítő órák, valamint a román nyelv kommunikációs technikáinak elsajátítását szolgáló gyerektábor.”

Császár Károly Zsolt szenátor a földtörvénnyel kapcsolatos törvénymódosításokat ismertette, illetve a nemrég elfogadott közigazgatási törvénykönyv fontosabb előírásait mutatta be.

„Sikerült megváltoztatni két olyan föld-visszaszolgáltatással kapcsolatos törvényt, a 18/1991-es és a 7/1996-os kataszteri törvényt, amelyek által sokkal könnyebben lehet telekelni a házak körüli belterületeket, jelentősen csökkentettük a bürokráciát ezen a területen” – mondta Császár Károly Zsolt szenátor, a szenátus jogi bizottságának tagja az elfogadott földtörvény kapcsán.

A közigazgatási törvénykönyvet illetően kiemelte: „az RMDSZ közel száz módosító javaslatot nyújtott be a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyv kapcsán, amelyek közül több mint hetven elfogadásra került. Módosító javaslatainknak köszönhetően az anyanyelv-használatot sikerült kiterjeszteni a prefektúrákra, dekoncentrált intézményekre, illetve utcák, közterek és piacok neveinek köztéri feliratozására.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS