2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az udvarhelyi diákok közül sokan jobban tudnak angolul, mint románul

2018. július 20. 14:01, utolsó frissítés: 14:05

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018 júniusában, 238 fő megkérdezésével készített vitaindítónak szánt, különböző területekre, kérdéskörökre koncentrált online közvéleménykutatást, amellyel vizsgálta a székelyudvarhelyi középiskolások ismeretszintjét, véleményét.

A felmérő szándéka, hogy a közeljövőben az érintett területeket külön kibontva, részletes felmérésekkel egészíti majd ezt ki. A közvéleménykutatás eredményének rövid összefoglalója:

A gazdasági ismereteket firtató kérdések mindegyikére a diákok csupán 16%-a válaszolt megfelelően – a helyes válaszok arányát tekintve, tanintézmény szerint az első helyen a Kós Károly Szakközépiskola diákjai végeztek 35%-al, évfolyamok szerint viszont a XI.-es diákok 23%-al.

Az állampolgári/politikai ismeretek alapján elmondható, hogy a diákok meghatározó többsége (94%) nem ismeri a helyi önkormányzat felépítését, sőt, 22%-uk a polgármester személyével sincs tisztában – a nevesebb román politikusok (államelnök, kormányzó párt elnöke) ugyanakkor nagy arányban ismertek annak ellenére, hogy a diákok többsége nem tudja, milyen távol fekszik a főváros.

A nyelvismeretet tekintve a válaszadók 50%-a határozottan jobban ismeri az angol nyelvet, mint a románt, illetve 29%-a ugyanazt a szintet jelölte meg a két nyelv esetén.

Ami az elvándorlási szándékot illeti, a fiatalok egyharmada inkább külföldön szeretne élni majd – közöttük a legnagyobb arányban a IX-es diákokkal (63%), a döntéseiket pedig nagyrészt egyedül, vagy inkább egyedül hozzák meg.

A jövőt tekintve pedig ötből egy diák vállalkozó szeretne lenni, politikus viszont elenyésző százalékuk. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS