2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kihirdette az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény egyik módosítását

2018. július 20. 16:40, utolsó frissítés: 16:44

Kihirdette Klaus Johannis pénteken az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó 2004/304-es törvényt módosító jogszabályt - közölte az Agerpres hírügynökséggel az Államelnöki Hivatal.

A jogszabály többek között előírja, hogy létrehozzák a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztályt. Ez a legfőbb ügyészség keretében jön létre, és kizárólagos hatásköre a bírák és ügyészek által elkövetett korrupciós, hivatali és az igazságszolgáltatás megvalósulása ellen irányuló bűncselekmények kivizsgálása lesz.

Johannis csütörtökön közölte, hogy kénytelen kihirdetni az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó, 2004/304-es törvényt módosító jogszabályt, miután kimerítette a fellebbezési lehetőségeket, de kéri a parlamentet, hogy az őszi ülésszakban vegye ismét napirendre az igazságügyi törvényeket.

„Elfogadhatatlan, hogy az európai értékeket semmibe vevő igazságügyi rendszert építsünk. Márpedig a Velencei Bizottság következtetéseinek figyelmen kívül hagyása pontosan ezt jelentené: Románia tényleges eltávolodását az európai alapértékektől” - mondta az államfő.

Felidézte, hogy az említett törvényeket több ízben visszaküldte a parlamenthez, normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól és a Velencei Bizottság véleményét is kikérte.

„A fellebbezés minden lehetséges módjának kimerítése után Románia elnökének kötelessége kihirdetni a törvényeket. Jelenleg az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó 2004/304-es törvényt módosító jogszabály vonatkozásában sajnos a rendelkezésemre álló minden alkotmányos eszközt kimerítettem, így alkotmányos kötelességem kihirdetni ezt a törvényt. De ez távolról sem jelenti azt, hogy ennek a törvénynek az útja ezzel véget ért. Szó se róla. Románia Alkotmánya által biztosított hatásköröm révén nyomatékosan felszólítom Románia Parlamentjét, hogy az őszi ülésszak megkezdése után azonnal vegye napirendjére ezt a jogszabályt, és javítson rajta” - mondta csütörtökön Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS