2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oltási kampánnyal próbálják megfékezni a kanyarójárványt

2018. július 21. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Csaknem kétszáz gyermeket oltottak be a Bákó megyében lebonyolított első oltási kampány során, írja az Adevărul.


A lap beszámolója szerint az „oltáskommandót” a térség más, nagy fertőzési kockázatnak kitett közösségeiben folytatják majd.

Mivel az egészségügyi tárca által kidolgozott oltástörvény-tervezet elakadt a parlamentben, ezért az egészségügyi hatóságok ezzel az oltókampánnyal próbálják kezelni a helyzetet.

Habár a szenátus tavaly októberben megszavazta a védőoltások kötelezővé tételét célzó tervezetet, azt egyházi és civil egyesültek kezdték el bojkottálni bukaresti tüntetéseken, így a törvénytervezet jelenleg a képviselőház szakbizottságában vesztegel.

Egészségügyi Világszervezet szerint az országban a kanyarójárvány megfékezéséhez és a fertőzéssel szembeni védettség kialakításához legalább 95 százalékos átoltottsági arányra van szükség.

Romániában már több mint 14 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, a betegség miatti elhalálozások száma pedig meghaladja a 60-at is.

A kanyarójárvány 2014 után robbant ki, miután a szülők tömegesen kezdték megtagadni gyermekei beoltását, továbbá a vakcinaellátás akadozása is elősegítette a betegség gyors terjedését. (Adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS