2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly Csaba szerint rosszul oktatják a magyar diákoknak a románt, ezért panaszt tesz

2018. július 21. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Panaszt nyújtanak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nyelv nem megfelelő módon történő oktatása miatt – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a július 20-i tanácsülésen.
Az 1/2011-es tanügyi törvény 46-os cikkelyének 1-es, 2-es és 4-es bekezdése kimondja, a nem román anyanyelvű kisebbségekhez tartozó diákok számára minden tantárgy anyagát saját anyanyelvükön kell oktatni, illetve román nyelv és irodalomból a teljes középiskolai oktatás során speciális program szerinti tananyagot kell leadni, valamint a vizsgatételeket is e szerint a program szerint kell összeállítani.

Mindezt az RMDSZ parlamenti képviselete harcolta ki. Mivel a tanügyminisztérium szinte alig tett annak érdekében, hogy a tömbmagyarságban élő magyar diákok törvénybe foglalt jogai érvényesüljenek, panaszt nyújtunk be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, hogy vizsgálják ki az ügyet, hisz elfogadhatatlan az a tény, hogy a magyar diákok a jelenlegi állás szerint csak 2025-ben élhetnek a 2011-ben kapott jogaikkal – fejtette ki a megyeelnök.

A román anyanyelvű diákokhoz viszonyítva négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból az idei érettségin. Meggyőződésem, hogy ez nem annak az oka, hogy a magyar diákok nem tanulnak, vagy butábbak román társaiknál, ezért mindenképp foglalkozni kell a témakörrel, és arra kérem tanácsos kollégáimat, aki egyetért velem, írja alá a beküldendő panaszt – hangsúlyozta Borboly Csaba. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS