2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dragnea: az új nyugdíjtörvény kiküszöböli a nyugdíjak közti egyenlőtlenségeket

2018. július 23. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Az új nyugdíjtörvény korrigálni fogja az idők folyamán összegyűlt egyenlőtlenségeket olyan személyek között, akik ugyanolyan körülmények között dolgoztak, mégis eltérő összeget kapnak kézhez aszerint, hogy mikor mentek nyugdíjba - jelentette ki Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hozzátette: egyetlen nyugdíj sem fog csökkeni


A (PSD) elnöke vasárnap este a România TV-nek adott interjújában azt mondta: a nyugdíjtörvény korrigálni fogja az egyenlőtlenségeket. 'Olyan nyugdíjas emberekről beszélünk, akik hasonló munkakörülmények között ugyanannyi évet dolgoztak, mégis különböző a nyugdíjuk összege, mert különböző törvényhozási rendszerekben vonultak nyugállományba. Ez egy olyan egyenlőtlenség, amelyet orvosolni fogunk. Egyetlen nyugdíj sem csökken. Minden nyugdíj nőni fog' - jelentette ki Dragnea.

A nagyobbik kormánypárt elnöke hozzátette, az új törvény teljesen a hozzájárulástól teszi függővé a nyugdíjat, az alkalmazott pedig évente tájékoztatást fog kapni, amelynek alapján ki tudja majd számolni várható nyugdíját.

Dragnea szerint a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása évi hatmilliárd lejről hárommilliárd lejre csökkentette a nyugdíjpénztár hiányát, mert - mint mondta - 'kétmillió olyan alkalmazott volt, aki után a munkáltató nem fizette a társadalombiztosítási járulékot'. A cél az, hogy lenullázzák a nyugdíjpénztár deficitjét - szögezte le a PSD elnöke.

Dragnea kifejtette: az új törvény bevezet egy képletet, amely a nyugdíj kiszámításánál figyelembe veszi a nyugdíjpontok számát és értékét. A nyugdíjpont értékét átlagosan 25 év hozzájárulási időszakra állapítják meg és kiigazítják az éves infláció rátájával.

Mivel 5,2 millió romániai nyugdíjas van, akiknek újra kell számolni a nyugdíját, az új algoritmus 2021-től lép érvénybe - magyarázta Dragnea.

'Van pénz a nyugdíjakra, és nemcsak a jelenlegiekre, hanem a megnövelt összegű nyugdíjakra is' - tette hozzá a PSD elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS