2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanúkat hallgattak meg Tudose „székelyakasztós” kijelentésének ügyében

2018. július 23. 14:13, utolsó frissítés: 15:26

Július 20-án, a bukaresti ügyészség tanúmeghallgatást tartott abban az ügyben, amely az Erdélyi Magyar Néppárt feljelentése miatt van folyamatban Mihai Tudose volt miniszterelnök azon kijelentése miatt, amelyben akasztással fenyegette meg a zászlajukat kitűző székelyeket.

A Néppártot Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte a meghallgatások folyamán, A néppárti politikus kihangsúlyozta: a jogállami keretek között különösen elfogadhatatlan a volt miniszterelnök kijelentése, mely túlment a szabad véleménynyilvánítás határain és súlyosan diszkriminálta a romániai magyar közösséget.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke január 16-án tett panaszt a kolozsvári ügyészségen Mihai Tudose volt román miniszterelnök ellen, amiért az a Realitate TV műsorában akasztással fenyegette meg mindazokat, akik ki akarnák tűzni a székely nép és a Székelyföld egységét szimbolizáló székely zászlót.

Panaszában a Néppárt elnöke kihangsúlyozta: a széles nyilvánosság előtt tett miniszterelnöki kijelentés alkalmas volt arra, hogy megfélemlítse a teljes romániai magyar közösséget, mely mindössze az alkotmány által is biztosított szabad szimbólumhasználati jogával kíván élni. Szilágyi Zsolt kijelentette: az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozások – különösen, ha azok egy miniszterelnöktől érkeznek – gyűlölethullámot indíthatnak el, és beláthatatlan következményei lehetnek a romániai magyar közösségre, valamint a román—magyar békés együttélésre nézve. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS