2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újraindulhat a Colectiv-tűzvész pere

2018. július 23. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Benyújtotta nyugdíjaztatási kérelmét a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz a Bukaresti Törvényszék bírója, Mihail Valeriu Terceanu, aki a Colectiv-pert vezeti.

A CSM plénuma kedden tárgyal Mihail Terceanu kéréséről.

Amennyiben a testület helyt ad Terceanu kérésének, a Colectiv-ügyet a Bukaresti Törvényszék egy másik bírója veszi át, és a pert nulláról kell újrakezdeni.

A bukaresti „Colectiv” szórakozóhelyen történt tűzeset 2015. október 30-án, pénteken éjjel tört ki a város 4. kerületében, és számos halálos áldozata, sebesültje volt. A Goodbye to Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt poliuretán anyagot, majd a tűz átterjedt a helyiség egészére. A halálos áldozatok száma meghaladta a 60-at, és több mint 160-an pedig különböző fokú sebesüléseket szereztek (égési sérülések, fulladás, szén-monoxid-mérgezés). A helyszínre érkező hatóságok azonnal vörös riasztást adtak ki, amelyet a sok áldozattal járó és jelentős számú mentőegység bevetését igénylő tragédiák esetén alkalmaznak Románia kormánya háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, majd a következő napok nagyméretű tiltakozásainak következtében Victor Ponta és kormánya, illetve tragédia helyszínéül szolgáló 4. kerület polgármestere is benyújtotta lemondását.

A tűzesetben 64 személy vesztette életét, és közel kétszázan megsebesültek. A tűzeset a valaha volt legsúlyosabb ilyen jellegű eset, ami egy romániai szórakozóhelyen történt, és az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesetének számít, megelőzve a Tarom 371-es járatának 1995-ös tragédiáját, melyben 60-an veszítették életüket.

Az ügyészség 2015. november 1-jén több iratot is begyűjtött a 4. kerületi polgármesteri hivataltól és a Területi Munkafelügyelőségtől. Előbbitől az engedélyeztetésre, utóbbinál a klub alkalmazottaira vonatkozó iratokat kértek.

A Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék mellett működő ügyészség bejelentette, hogy minősített emberölés és minősített rongálás miatt indítanak büntetőeljárást, melyben a tragédia körülményeit is vizsgálják. Az adatokból és vizsgálatokból kiderült, hogy a tűzvészt az okozta, hogy a helyiséget üzemelők a klub befogadóképességénél jóval több embert engedtek be a csarnokba, olyan körülmények között, hogy a helyiségnek nem volt több menekülő útvonala. A belső berendezés könnyen gyúlékony és nem szabályosan felszerelt anyagokból állt, melyet a tulajdonosok költségtakarékossági megfontolásból választottak.

November 2-án a hatóságok őrizetbe vették a klub három tulajdonosát, Alin Anăstăsescut, Paul Ganceat és Costin Mincut, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítottak.

November 3-án a 4. kerület Bírósága 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte a vádlottakat.

Ugyancsak őrizetbe vették november 6-án Cristian Popescu Piedonét, a 4. kerületi, korábban már lemondott polgármestert, aki a klub működési engedélyét állította ki. Később azonban szabadon engedték, és szabadlábon védekezhet.

A koncert pirotechnikai eszközeit biztosító Golden Ideas Fireworks Artists cég két tulajdonosát, illetve egy pirotechnikusát is előzetes letartóztatásba helyezték. November 7-én a 4. kerületi polgármesteri hivatal két alkalmazottját is előzetes letartóztatásba helyezték. A két hivatalnok, Aurelia Iofciu és Luminița Larisa Ganea az önkormányzat kereskedelmi engedélyekkel foglalkozó osztályán dolgozott. November 9-én őrizetbe vették a Katasztrófavédelmi Felügyelőség bukaresti ellenőreit, Radu Antoninát és Matei George Petricăt, akik az ügyészség szerint tudtak arról, hogy a Colectiv klubnak nincs tűzrendészeti engedélye, mégsem hozták meg a törvényben előírt intézkedéseket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS