2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felelősségre vonatná az érettségiket rosszul javító tanárokat az RMDSZ háromszéki képviselője

2018. július 24. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A tanügyi törvény módosítása, a közigazgatási törvénykönyv kihirdetése, valamint a román érettségin tapasztalt diszkrimináció kapcsán tartott sajtótájékoztatót Benkő Erika parlamenti képviselő, kedden délelőtt.

Benkő Erika a helyi szülők és tanárok megkeresésére levelet intézett az ügyben az oktatásügyi miniszterhez, felhívva a figyelmét arra, hogy Kovászna megyében nagyon sok megóvott érettségi dolgozat esetében jelentős eltérések vannak a jegyek között és ez csak a román nyelvre vonatkozik. Esetenként 2-3 jegynyi eltérés is van az első és a második javítás között. Volt eset Sepsiszentgyörgyön, amikor egy diák első alkalommal 3.80-at kapott, megóvás és újra javítás után 6.95-öt.

„Arra kértem a minisztert a szülők és tanárok javaslata alapján, hogy azokat a pedagógusokat, akik nem megfelelően osztályoztak, vonják felelősségre, hiszen a fiatalok jövőjéről van szó. Nem mindegy ezeknek a fiataloknak, hogy mennyi az érettségi átlaguk, hiszen ettől függ az, hogy tudják-e folytatni a tanulmányaikat és az is, hogy hol. Másrészt arra kértem a minisztert, tanári javaslatra, hogy a román dolgozatok javításakor magyar anyanyelvű tanár is legyen a javító bizottság tagjai között, tekintettel arra, hogy a magyar diákoknak nem anyanyelvük a román, és ez a tanárok elmondása szerint azonnal észrevehető a dolgozatok javításakor” – részletezte a képviselő, aki kérésében azt is megfogalmazta, hogy mielőbb alkalmazzák a tanügyi törvénynek azon szakaszát az érettségiző diákok esetében is, miszerint a román nyelvet a jobb elsajátítás érdekében differenciált módon tanítsák és vonatkozzon ez az érettségire is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS