2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindenkinek joga van anyanyelvén kommunikálni a hatóságokkal Benkő szerint

2018. július 24. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Mindenkinek joga van anyanyelvén kommunikálni a hatóságokkal
A képviselő a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fórumának óhajára is reflektált, miszerint azt kérik az államfőtől, hogy ne hirdesse ki a közigazgatási törvénykönyvet a jelenlegi formájában, nyilván azért, mert a közigazgatási kódex olyan módosításokat tartalmaz, melyek megerősítik a nyelvi jogok gyakorlását Romániában.

„Emlékeztetem a székelyföldi románok fórumát arra, hogy az ország nemzetközi vállalásokat tett arra nézve, hogy biztosítja a nyelvi jogokat a nemzeti közösségek számára. A közigazgatási kódex mindössze egyértelműbbé, átláthatóbbá teszi ezeknek a jogoknak a gyakorlását, ott, ahol erre igény van. Mindenkinek joga van élni azzal a jogával, hogy az anyanyelvén kommunikáljon a hatóságokkal, még a prefektúrával is” – emelte ki a képviselő. Meglátása szerint a törvényeket a valósághoz kell igazítani és az új közigazgatási törvény kifogásolt nyelvi jogokkal kapcsolatos módosításai közelebb viszik az erdélyi magyarságot ahhoz, hogy zavartalanul használhassák az anyanyelvüket, úgy ahogyan az a Románia által is ratifikált regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájában van. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy a 21. században valaki számára zavaró legyen az, hogy mások az anyanyelvüket használják. Az erdélyi magyarság kulturális értéket jelent Románia számára, nagyon bántó és nem megengedett az, hogy vannak, akik korlátoznának bennünket alapvető jogainkban”— tette hozzá Benkő Erika.

Benkő a tanügyi törvény módosítása, a közigazgatási törvénykönyv kihirdetése, valamint a román érettségin tapasztalt diszkrimináció kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS