2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ősztől állami támogatást kapnak a bölcsődék is

2018. július 24. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Kihirdette az államfő a bölcsődék állami finanszírozását előíró, az RMDSZ által kezdeményezett és kidolgozott törvényt. A jogszabály értelmében ezentúl nemcsak önkormányzati feladat lesz az óvoda előtti oktatási intézmények finanszírozása, hanem központi költségvetésből is részesülnek a bölcsődék. Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette, hogy egy hiánypótló előírás került be az oktatási törvénybe, amely megerősíti és biztos alapokra helyezi a bölcsődék rendszerét Romániában.

„Romániában a jelenleg működő bölcsődék befogadóképessége nem fedi az igényt, hiszen az önkormányzatoknak komoly anyagi erőfeszítéseket kell tenniük a szükséges bölcsődei férőhelyek biztosítására. Ezért volt fontos egy olyan törvényt kidolgozni, amely lehetőséget teremt arra, hogy a bölcsődei oktatás anyagi terheit ne csak az önkormányzatok viseljék, hanem az állam is szerepet vállaljon ebben” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa, majd hozzátette, hogy a bölcsődei nevelés társadalmi szempontból jelentős fontossággal bír, hiszen mindamellett, hogy a gyerekek fejlődésében segít, nagymértékben befolyásolja a gyerekvállalást is. „Éppen ezért meg kellett találni azt a módszert, amely által arra ösztönözzük az önkormányzatokat, hogy több helyet biztosítsanak a bölcsődei rendszerben, illetve új bölcsődéket hozzanak létre” – taglalta a Bihar megyei képviselő, majd elmondta, hogy az egy gyerekre kiszámolt pénzkeretet az oktatásügyi minisztériumnak kell meghatároznia és utalnia az önkormányzatoknak.

Fontos azt is megemlíteni, tette hozzá Szabó Ödön, hogy az elkövetkezendőkben az akkreditációval rendelkező egyházi, felekezeti vagy magánbölcsődéknek is jár a támogatás. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS