2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem kapja vissza a Római Katolikus Egyház a Marianum épületét

2018. július 25. 19:11, utolsó frissítés: 19:34

A gyulafehérvári ítélőtábla első fokon elutasította az egykori Marianum, jelenleg pedig a BBTE Bölcsésztudományi Kar épületének visszaszolgáltatását a Római Katolikus Egyháznak - írja (Facebookon is közzétett) közleményében a kolozsvári Szent Mihály plébánia, amely a határozat ellen felfolyamodványt nyújt be a bukaresti Legfőbb Semmitő- és Ítélőszékhez.A Marianum a Római Katolikus Egyház által alapított kolozsvári leánynevelő intézet volt. Ma műemlékként lajstromozott épülete 1910-11-ben épült Hübner Jenő tervei alapján. Az épületben elemi és polgári leányiskola, kereskedelmi iskola, leánygimnázium, tanítónőképző, tanárképző intézet és zeneiskola is működött abban az időben. Erdély legtávolabbi részeiről is érkeztek hallgatók, hogy itt részesüljenek képzésben. Az épületet 1948-ban vette el az állam a Római Katolikus Egyháztól. Az épületet először a magyar tannyelvű Bolyai Egyetem, majd az önálló Bolyai Egyetem 1959-es megszüntetése óta a Babeș-Bolyai Egyetem használja.

A kolozsvári római katolikus egyházközség az egyházaktól államosított ingatlanokra vonatkozó 2000. évi 94. sürgősségi kormányrendeletre, illetve a rendeletet jóváhagyó 2002. évi 501. törvényre hivatkozva kérte vissza az épületet. A Restitúciós Bizottság 2017. augusztusában a Marianumra vonatkozó visszaszolgáltatási kérést viszont megtagadta. Ezt támadta meg a bíróságon a Római Katolikus Egyház, amelyet mai döntésével első fokon elutasított az ítélőtábla.

"A gyulafehérvári ítélőtábla mégis — a restitúcióra vonatkozó román jogi előírások szövegével és szellemével ellentétesen — most közölt határozatában a Marianum visszaszolgáltatását elutasította. Idén júliusban ugyancsak a gyulafehérvári ítélőtábla utasította el a Batthyáneum visszaszolgáltatását. A határozatban nem vették figyelembe, hogy a Marianum bizonyítottan a Római Katolikus Egyház által alapított, építettet, finanszírozott, működtetett és vezetett intézmény volt, amely az egyház saját szervezetéhez tartozott, tulajdonosa gyakorlatilag a kolozsvári római katolikus egyházközség volt. Valódi jogállamban nem fordulhat elő, hogy az igazságszolgáltatás célja — az állam által korábban elfogadott törvényes rendelkezésekkel is szembefordulva — a kommunista diktatúra államosításainak megerősítése és megőrzése legyen. Az ilyen intézkedés egyszerre ellentétes a jogállam és a vallásszabadság elveivel és sérti meg a kisebbségi jogokat" - áll a közleményben, amelyet Veres Stelian, a plébániai kormányzója jegyez. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS