2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Erdélyi Médiatér Egyesület képviselői Tusványoson mutatták be a konglomerátumot

2018. július 26. 12:25, utolsó frissítés: 13:23

Az erdélyi médiaépítés jelenéről és jövőjéről beszélgettek szerdán Tusványoson, a Mátyás-udvarban az Erdélyi Médiatér Egyesület képviselői.

Györfi Áron, az Erdélyi Médiatér Egyesület portfóliómenedzsere elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos helyi lap, rádió és médiapiaci szereplővel egyeztettek, és így látják, hogy "kicsiben nem tudnak tovább haladni", és mivel az ő egyesületük jelentős támogatáshoz jutott a magyar kormánytól, szeretnék megteremteni nekik a kitörési lehetőséget, hogy ezeket a kiadókat összekapcsolják.

Györfi nem hiszi, hogy milliós példányszámokat lehetne eladni nyomtatott újságot a jövőben, viszont a helyi lapok hitelessége lehetőséget nyújt a lapoknak a fennmaradásra, és lehetőség van arra, hogy meg tudnak élni abból, hogy a mai környezetben megváltozott olvasási, szórakozási szokásokhoz megtalálják azokat a csatornákat, amelyeken keresztül ezt a fajta hiteles, szerkesztett tartalmat el tudják juttatni az olvasókhoz.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a Médiatér kiadványai már így is 300 000 emberhez jutnak el valamilyen formában, ezt pedig tovább szeretnék erősíteni, így, hogy összekapcsolva a médiákat egy integrált szolgáltatást hozzanak létre, és ezáltal lehetőséget nyújtsanak a portfólió minden tagjának a hozzáféréshez az országos piachoz.

Szőke László tartalomigazgató arról beszélt, hogy 10 éves távlatban kell gondolkodniuk, fel kell mérniük azokat az elemeket is, hogy 10 év múlva hogyan fognak tájékozódni az erdélyi magyarok.

Zilahi Imre műveleti igazgató elmondta, 31 médiacsatornát számoltak össze, mindezek atomjai egy egésznek, és egy olyan gondolkodásmódot szeretnének létrehozni és elfogadtatni a munkatársaikkal is, ami a közösséget szolgája, de úgy, hogy mindezen tevékenység a piaci szabályoknak megfelelően történjen. „A média, a tájékoztatás egy szolgáltatás, és ezt meg kell fizetni. Szeretnénk, ha az olvasóink ez jól értenék, és abban a pillanatban, amikor a valós árát kérjük a médiatermékeinknek, nem elfordulnak, hanem támogatólag viszonyulnak hozzánk.

Elmondta azt is, az nem fenntartható, és nem is szeretnék, ha támogatásból kellene fennmaradniuk, hanem olyan szolgáltatásokat kell létrehozniuk, amely megéri a pénzét mind az olvasóknak, mind a hirdetőknek.

Szerinte az eszközök és székhelyek ugyan változnak, de az újságíró módszerek nem, egyelőre annyi történt, hogy a négy székelyföldi napilapjuknak megváltozott a neve, és mindegyik Székelyhon néven néven jelenik meg 16 oldalon, ebből 8 oldalon minden tartalom ugyanaz, 8 oldal helyi tartalmakat.

Mint elmondták, az egyesület jelenleg 13 megyében van jelen, de folyamatosan keresik a partnereket, és szeretnének nekik segíteni, hiszen a számukra juttatott pénzügyi lehetőséggel ők megtehetik azt, amik a kis kiadók nem.

„Most 13 megyében vagyunk jelen. Ebben a tizenhárom megyében bárki, aki lapot ad ki, blogot, rádiót működtet, ha annak a szervezettsége és színvonala médiaszolgáltatáshoz méltó hitelességre törekvő, elkezdjük az egyeztetéseket. Szeretnénk mindazok számára megnyitni a lehetőségeket, akik a közösség szolgálatába és hiteles tájékoztatás iránt elkötelezettek” - mondta Györfi Áron. (székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS