2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az izraeli nagykövetség megdöbbent és csalódott a mezőgazdasági miniszter szavait hallván

2018. július 26. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot csütörtökön Izrael nagykövetsége a mezőgazdasági miniszter azon kijelentésével kapcsolatban, amelyben a disznók sertéspestis miatti elégetését a zsidók auschwitzi tömeges meggyilkolásához hasonlította.

Az izraeli nagykövetség közleménye kiemeli, remélik, hogy Daea miniszter csak azért tett ilyen kijelentést, mert nincsenek alapos ismeretei a holokauszt és Auschwitz mibenlétéről, és nem állt szándékában megsérteni az áldozatok millióinak emlékét. A külképviselet kifejti, a hatmillió zsidó halálát okozó, a román állam által is elítélt holokausztot nem szabad soha elfelejteni, vagy a történtek súlyát kisebbíteni.

A közlemény hozzáteszi: Románia nagy előrelépéseket tett a holokauszttal kapcsolatos ismeretek feltárásában, oktatásában és a holokausztra való megemlékezés terén, és további erőfeszítéseket kell tenni, hogy a fiatal generációk is kellőképpen tájékozottak legyenek a történelem ezen 'sötét lapja' tekintetében, amelynek soha többé nem szabad megismétlődnie.

'Azt várjuk el, hogy a jövőben ne használják a holokauszttal kapcsolatos kifejezéseket olyan kontextusban, amelynek nincs köze ehhez a témához' - szögezi le Izrael bukaresti nagykövetsége.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter arról beszélt kedd este az Antena 3 televízióban, hogy a tulceai Carniprod farmon 45.000 sertést kell elhamvasztani az afrikai sertéspestis-góc elszigetelése érdekében, és azt mondta: 'Az összes sertést el kell égetni... kemény munka van ott, kérem... olyan, mint Auschwitzban'. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS