2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL azt szeretné, ha Toader átengedné a DNA főügyész kinevezésének jogát a CSM-nek

2018. július 26. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

A Nemzeti Liberális Párt kéri az igazságügyi minisztert, hogy engedje át a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak a döntést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének kinevezésével kapcsolatban - mondta csütörtöki sajtótértekezletén Ludovic Orban PNL-elnök.

Orban úgy látja, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter a DNA-főügyész kinevezési folyamatának a 'főszereplője', holott a PNL azt tartaná helyesnek, ha az igazságügyi miniszter elküldené a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) az érvényes jelöltek névsorát, és rábízná a döntést azzal kapcsolatban, hogy ki a legalkalmasabb a DNA-főügyészi tisztségre.

A liberális pártelnök az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében tett uniós ajánlásokra hivatkozik, amelyek révén az Európai Bizottság többször kérte már, hogy a főügyészek kinevezése politikamentesen történjen.

A DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.

Klaus Johannis elnök július 9-én hívta vissza tisztségéből Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészt, engedve az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntésének.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS