2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székely István: az RMDSZ akkor is jó döntéseket hozott az igazságügyi reformok kapcsán, ha azok pillanatnyilag népszerűtlenek

2018. július 27. 10:08, utolsó frissítés: 10:19

„Az RMDSZ célja, hogy olyan bűnüldözés és igazságszolgáltatás legyen Romániában, amely hatékony, de amelyet a mindenkori politikai ellenfelekkel szemben nem lehet politikai eszközként felhasználni. Mi azt mondjuk: nyerje el méltó büntetését az, aki a törvény ellen vét, de ne sérülhessenek meg azok az emberi jogok, amelyeket oly nehezen sikerült a 1989-es változás után kivívni” – hangsúlyozta Székely István, a Szövetség társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke csütörtökön Tusványoson.


A Mély állam és politika – Vita a román igazságügyi reformról című panelbeszélgetést követően Székely István beszámolójában elmondta: egyetértés volt a beszélgetőpartnerek között az igazságszolgáltatás problémáival kapcsolatban, valamint ezek forrásával. Történelmi távlatból világosan látszik, hogy Traian Băsescu államfő mandátuma alatt alakult ki az igazságszolgáltatás, az ügyészség és a titkosszolgálatok összefonódása, az a rendszer, amely a biztonságért cserébe a szabadságjogokról való lemondást kérte – tette hozzá az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

„Azt is lehet mondani, hogy Romániában jelenleg egy kettős hatalom van: van egy stabil parlamenti többség, ami a kormány erejét képezi és ott van az államelnök, akinek a titkosszolgálatok és a külpolitika területén van hatásköre, aki ezeket a hatásköröket politikai célokra is használja. Az igazságügyi reform, amit az RMDSZ támogatott, éppen ezt kívánja meggátolni” – nyomatékosított Székely István.

Ismertette azt a három igazságügyi törvénycsomagot is, amelyből kettőt támogatott a Szövetség. „Megszavaztuk azt, amelyik az igazságszolgáltatás szerkezetét, eljárási rendjét, belső szabályait gondolja újra, azt is, amely a bűntetőeljárás-renden módosított. Évek óta mondjuk: szükség van egy rendes, működő igazságszolgáltatásra. Az RMDSZ nem támogatja a visszaéléseket, az alaptalan lehallgatásokat, a titkosszolgálati befolyást. Rendet kell tenni: az ügyész nem egyenrangú a bíróval, a titkosszolgálat ne szóljon bele az igazságszolgáltatásba. Az európai normákat törvénybe kell ültetni. Az ártatlanság vélelme legyen garantált, senkit ne bélyegezzenek meg addig, amíg végleges bírósági döntés nem születik. Meggyőződésünk, hogy ezek a változtatások jobbá, demokratikusabbá teszik Romániában az igazságszolgáltatást. A büntetőtörvénykönyv végső változatát viszont nem tudtuk támogatni, mivel több vállalhatatlan elemet is tartalmazott” – mondta Székely István.

A panelbeszélgetést követően kiemelte azt is: a jó oldalon áll az RMDSZ, a helyes döntéseket hozta még akkor is, ha ezek pillanatnyilag népszerűtlenek. „Azt akarjuk tehát, hogy Romániában jogállam működjön, a törvények egyértelműek legyenek. Ezek védik és garantálják a jogainkat, függetlenül attól, hogy személy szerint mit gondolok a PSD-ről vagy Dragneáról.” – összegzett Székely István.

A panelbeszélgetésen részt vett Kása Zsolt, az EMNP alelnöke és ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS