2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Asztalos szerint a politikusoknak a holokausztról és egyéb érzékeny témákról szóló képzésen kellene részt venniük

2018. július 27. 12:45, utolsó frissítés: 12:56

Interjút adott Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke az RFI-nek, a riporter Petre Daea mezőgazdasági miniszter holokausztos kijelentéseiről kérdezte, valamint arról az eljárásról, amit a tanács hivatalból indított ezért.

Asztalos megerősítette az eljárás elindítását, és elmondta, hogy ilyen esetben 10 napon belül behívják meghallgatásra azt, aki ellen az eljárás indult. A miniszter tehát megjelenhet személyesen, és elmondhatja az álláspontját, vagy beadhat egy írásos állásfoglalást is. A tanács azt vizsgálja, hogy tekinthető-e antiszemitizmusnak a miniszter kijelentése.

Asztalos elmondta, hogy a közvélemény sem érti a téma érzékenységét, de sokszor azok sem, akik döntéshozói pozícióban vannak, így most a miniszter sem. Ugyanis a holokauszt egy egyedi helyzet, amellyel nem szabad összehasonlítgatni más eseményeket, mert ez egy közösség emlékezetének a megsértése lesz. Asztalos szerint Daea nem érti az ilyen nyilatkozatok és összehasonlítások hatásait.

Asztalos felidézte a '90-es évek eleji Romániát, amikor a Ion Iliescu által vezetett Románia került diplomáciai feszültségbe Izraellel, mert a politikum tagadta az ország szerepét a holokausztban. Akkor Románia és Izrael végül közös programokat készített elő, ahol fiatalok és mások is részt vettek, olyanok is, akik közfunkciók ellátására készültek. Asztalos szerint ma is szükség lenne erre, hogy amennyiben valaki politikai pályára készül, értse meg, hol vannak a szólásszabadság határai, hol kezdődik a gyűlöletbeszéd, miért rossz és hibás a holokauszttagadó álláspont hangoztatása, és hogyan kell érzékeny témákról beszélni. Hiszen amennyiben ez nem sikerül, az a közbeszédben és azon túl is feszültséget generálhat. Ugyanakkor példának az Elie Wiesel Központot hozta fel, mint amelyik le szokott bonyolítani ilyen érzékenyítő programokat. (rfi)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS