2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeptember 19-én tárgyalják Johannis óvását a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításairól

2018. július 27. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Szeptember 19-én tárgyalja Románia Alkotmánybírósága azt az óvást, amelyet Klaus Johannis államfő nyújtott be a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításai ellen.

Klaus Johannis államfő csütörtökön emelt alkotmányossági kifogást a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását szabályozó 2006/96-os törvény módosítása ellen.

Az indoklás szerint a kifogásolt jogszabály olyan előírásokat tartalmaz, amelyek több ponton is sértik az alkotmányt.

Johannis elnöknek július 10-én küldte el a parlament kihirdetésre a törvényt.

Az államfő indoklása szerint a kifogásolt tervezet lehetőséget teremtene arra, hogy a képviselők és szenátorok nem anyagi természetű előnyökhöz jussanak azáltal, hogy közvetítenek az állampolgárok és a központi vagy helyi adminisztráció intézményei között, illetve a lehetséges befektetők és a helyi hatóságok között. A nem anyagi természetű előnyök lehetnek különböző díjak, karrierben való előrelépés, helyi vagy parlamenti választásokkor egy bejutó hely a jelöltlistán stb - érvel az államfő.

Johannis azt is kifogásolja, hogy a szövegben az a megfogalmazás, hogy a képviselők és szenátorok 'bármilyen módon közvetíthetnek' az állampolgárok és a közigazgatási hatóságok között, nem egyértelmű, és oda vezethet, hogy a törvényhozók beavatkoznak a központi vagy helyi közigazgatási hatóságok tevékenységébe, amely áthágja az államhatalmi ágak szétválasztásának elvét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS