2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ellenzék hevesen bírálja a PSD-t, amiért nem neveznek ki DNA-főügyészt

2018. július 27. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

Ludovic Orban PNL-elnök pénteken azt nyilatkozta: Tudorel Toader igazságügyi miniszter valószínűleg azt várja, hogy „az igazságszolgáltatás apokalipszisének lovagjai” közül jelöltesse magát valaki a DNA-főügyészi tisztségre.

„Valószínű, hogy Toader úr arra vár, hogy az igazságszolgáltatás apokalipszisének lovagjai” - Florin Iordache, Şerban Nicolae vagy Eugen Nicolicea - közül nyújtsa be valaki pályázatát, hogy őt nevesíthesse az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségére' - mondta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke.

A PNL pénteki közleményében követeli, hogy a miniszter nyilvánosan adjon magyarázatot döntéséről, és kifejti véleményét, miszerint Tudorel Toader „politikai oldalról közelíti meg a DNA-főügyész kinevezésének kérdését, amelyet a PSD-ALDE koalíció szolgálatába állít, semmibe véve az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.”

Kevésbé szellemes, de hasonlóan heves volt a Népi Mozgalom Pártja (PMP)is. Az igazságügyi miniszter azzal, hogy a DNA-főügyészi tisztségre jelentkező valamennyi jelöltet visszautasította, azt adta értésre, hogy a tisztséget nem pályázta meg az általa kiválasztott személy - vélekedett pénteken Eugen Tomac az elnök.

Tomac szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjét akkor fogják kinevezni, amikor a kérdésben egyetértés alakul ki Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu és Tudorel Toader között.

A Szociáldemokrata Párt egy tökéletes marionettet akar az Országos Korrupcióellenes Ügyészség élére - vélekedett Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Barna a Facebookon közölte ezzel kapcsolatos véleményét. „Nehéz ilyen rövid idő alatt egy Viorica Dăncilă-szerű, realitásérzék és lelkiismeret nélküli marionettet találni, akit az DNA élére lehetne állítani. Mert a PSD-nek ilyenre van szüksége. De Romániának nem!” - fogalmazott az USR vezetője.

Az igazságügyi minisztérium pénteken közölte, hogy elutasította mind a négy, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségét megpályázó személy jelentkezését. A korrupcióellenes főügyészi tisztség betöltését szolgáló eljárást újra kell kezdeni.
Az igazságügyi minisztérium pénteken közölte, hogy elutasította mind a négy, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségét megpályázó személy jelentkezését. A korrupcióellenes főügyészi tisztség betöltését szolgáló eljárást újra kell kezdeni.

Az igazságügyi tárca közölte, hogy a válogatási folyamat során úgy értékelték, hogy egyetlen jelölt sem teljesíti azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a DNA-főügyészi tisztség betöltéséhez. Sem a benyújtott menedzseri projektben, sem az interjú során nem mutatott be egyik jelölt sem olyan tervet, amely az intézmény jelenlegi helyzetének elemzésére alapulna, és amely utólag lehetővé tenné a menedzseri teljesítmény objektív és átlátható kiértékelését - érvel a minisztérium.

Következésképpen a négy jelölt egyikét sem javasolja a szaktárca a korrupcióellenes főügyészi székbe, hanem elölről kezdik a jelölési folyamatot.

A DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS