2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszámoltak parlamenti tevékenységükről az RMDSZ Maros megyei képviselői

2018. július 27. 20:02, utolsó frissítés: 20:02

Közös sajtótájékoztatón ismertette pénteken Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke, valamint Csép Éva Andrea és Vass Levente parlamenti képviselők az elmúlt parlamenti ülésszak kihívásait és eredményeit a szociálpolitika és az egészségügy területén.

"Az egészségügy és a szociálpolitika két olyan terület, amely a legérzékenyebben érinti a lakosságot, éppen ezért az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít erre a két területre, és a Szövetség parlamenti képviselői és önkormányzati csapata is azon dolgozik, hogy méltányos szociális és egészségügyi ellátást biztosítsunk Maros megye lakosai számára. Maros megye egyike azoknak a megyéknek, amely a legnagyobb szociális hálóval rendelkezik, ilyenként ennek a költsége is halmozottan nagyobb, mint amennyit a szomszédos megyék fordítanak a szociális hálóra. A megyei költségvetés 35 százalékát fordítjuk a szociális szolgáltatások biztosítására. Ha az egészségügyet nézzük, itt is rendkívül kiterjedt intézményrendszerünk van, és bátran kijelenthetjük, hogy Marosvásárhely a régió egészségügyi központja. Ahhoz azonban, hogy a kórházainkat fenn tudjuk tartani, fel tudjuk újítani, és javítani tudjuk a szolgáltatásaikat, a jelenleginél több anyagi forrásra lenne szükség, de ugyanakkor a menedzsmenten is javítani kellene. A szolgáltatások minősége a rendszer hatékonyságától is függ és a terültre vonatkozó szabályozásoktól is. Ezért is fontosak azok a törvénymódosítások, amelyeket az elmúlt parlamenti ülésszakban sikerült elfogadtatni az RMDSZ parlamenti képviselőinek kezdeményezésére" – fogalmazott Péter Ferenc.Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a képviselőház munkaügyi- és szociális bizottságának titkára az elmúlt parlamenti ülésszakban kifejtett munkája kapcsán hangsúlyozta: "a munkaügy és a szociális védelem két olyan terület, amely a legtöbb állampolgárt érinti hétköznapjaiban. Idén is az elsődleges célom végig az volt, hogy törvényhozási szinten megoldásokat találjak azokra a problémákra, amelyekkel ez a terület folyamatosan szembesül. A tavaszi ülésszak végén elmondhatom, hogy eredményesnek bizonyult az RMDSZ-frakció munkája, hiszen életbe lépett több olyan törvénytervezetünk, amelyet választási programunkban vállaltunk" – összegzett Csép, felsorolva példaként a bölcsőde törvényt, a kulturális értékjegyekről szóló, illetve a szociális szolgáltatások meglétének és finanszírozásának átláthatóságát szavatoló törvényt, az önkéntes életmentőknek rokkantsági nyugdíjat és balesetbiztosítást szabályozó törvényt, valamint a családon belüli erőszakot felszámoló, szociális vonatkozású törvényeket.

A képviselő kitért a múlt héten kihirdetett szociális segélyek megítélésének újabb szabályozásáról szóló törvényre is, továbbá rámutatott, hogy sajnos minden év elején visszatérő probléma a magán szociális szolgáltatók állami támogatása. "Ennek tisztázása érdekében számtalan kérdést intéztem a munka- és szociális ügyekért felelős szaktárcához, amelyben számon kértem a jelenlegi helyzetet, ismertettem a megyei problémáinkat, valamint kértem, hogy mihamarabb orvosolják ezeket" – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Hozzátette, hogy a hasonló kérdések napirenden tartása érdekében létrehozott egy szakértői csoportot a Maros megyei állami intézmények, valamint a magán szociális szolgáltatók vezetőivel, szakértőivel közösen. A szakértőkkel való konzultáció célja, hogy ezáltal reális képet alkothasson az aktuális törvénykezés gyakorlatba ültetésének nehézségeiről, és azokra törvényhozás szinten tudjon megoldásokat találni.

Vass Levente, a képviselőházi egészségügyi és családügyi bizottság titkára azokról a főbb törvénykezdeményezéseiről számolt be, amelyek az egészségügyi rendszer jobb működését célozzák. Elmondta, már törvénnyé vált az a javaslata, amely a betegek fölösleges sétáltatását csökkenti családorvos és szakorvos között, és egyszerűbb hozzáférést biztosít ezután a pácienseknek az ártámogatott gyógyszerekhez, a küldőpapírhoz és a betegszabadságos igazoláshoz. A Maros megyei képviselő kiemelte, az elmúlt ülésszakban iktatta azt a törvénymódosító javaslatát, amelynek célja az állandó véradók számának növelése.

"Romániában körülbelül 10 ezer állandó véradó van. Ezt a számot szeretnénk megduplázni, ugyanis körülbelül 20 ezer rendszeres véradóval lehetne a szükségletet biztosítani az országban. Ezután egy sms-rendszerrel értesítenénk a véradókat, amikor az általuk adott vér felhasználásra kerül, és megköszönnénk nekik, hogy rendszeresen segítenek embertársaikon vérdonorként. Ezáltal ösztönöznénk a programált véradást" – magyarázta Vass Levente.

Az egészségügyi szakpolitikus ismertette további két kezdeményezését, ezek a családorvosi ellátást tennék hozzáférhetőbbé. "A 2900 romániai községből 600-ban nincs családorvos. Törvényjavaslatunk azt oldaná meg, hogy ezekben a községekben is legalább a legrászorultabbak hozzáférhessenek a hét különböző periódusaiban a családorvosi alapellátáshoz. A családorvosok úgynevezett munkapontokat nyithatnának ezeken a településeken, ahol minimum heti 10 órát rendelnének" – számolt be Vass Levente. A képviselő azt is elmondta, egy másik kezdeményezése egy fölösleges, bonyolult és drága akkreditáció alól mentené fel a családorvosokat és fogorvosokat, akiknek ezáltal több idejük lesz pácienseikre. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS