2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tomac: felháborító, hogy Orbán Viktornak engedik, úgy viselkedjen, mintha ő lenne Románia miniszterelnöke

2018. július 28. 15:50, utolsó frissítés: 15:55

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a Facebookon fejezte ki nemtetszését Orbán Viktor tusványosi jelenlétével kapcsolatban.

"A centenárium évében Orbán Viktor akadálymentesen ünnepli Tusnádfürdőn a legnagyobb engedményeket, amelyeket Románia az utóbbi száz évben tett Magyarországnak. Az a tény, hogy a román állam magas szintű képviselete hiányzik a tusnádfürdői nyári egyetemről, hogy gátat szabhasson a radikálisan románellenes felszólalásoknak, ismét megmutatja, hogyan viselkedünk mi a külpolitikában: hátratett kézzel. Felháborítónak tartom, hogy Klaus Johannis államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea engedi, hogy Orbán Viktor úgy viselkedjen Tusnádfürdőn, mintha néhány napra ő lenne Románia miniszterelnöke" - írta Tomac a Facebookra.A PMP elnöke szerint Liviu Dragnea tálcán kínált fel gazdasági és kulturális előnyöket Budapest számára, cserébe az RMDSZ részéről kapott támogatásért. Például Románia hajlandónak mutatkozik a magyar félnek eladni a Fekete-tengerből kitermelendő földgázt, magyar nyelvű iskolát alapítana a helyi hatóságok döntése ellenére, és a magyar nyelvet hivatalos nyelvvé tenné Romániában. Mindezért cserébe az RMDSZ támogatja a jelenlegi parlamenti többséget - vélekedik Tomac.

A PMP elnöke emlékeztet Facebook-bejegyzésében, hogy pártja alkotmányossági kifogást emelt a marosvásárhelyi római katolikus líceum alapítása, valamint a közigazgatási törvénykönyv ellen is, amely szerinte "kötelezővé tenné a magyar nyelv használatát a közigazgatásban".

Orbán Viktor Tusványoson tartott előadásáról percről percre tudósításunkat itt olvashatjátok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS