2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tomac: Orbán Viktor lekezelő a románokkal szemben, és megsértette a román államot

2018. július 29. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

Azt követően, hogy már szombaton is közzétette az ezzel kapcsolatos véleményét, Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnap egy sajtótájkoztatón újra szót ejtett Orbán Viktor, valamint egyéb magyar állami hivatalosságok kijelentéseiről. Az Agerpres szerint azt mondta, Klaus Johannis államfőnek és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek reagálnia kéne azokra a kijelentésekre, amelyeket magyar hivatalosságok Tusványoson tettek.

"Az elmúlt napokban tanúi voltunk, amint a szomszédos állam, Magyarország hivatalosságai, többek közt Orbán Viktor miniszterelnök is kioktattak minket arról, hogy miként kéne bánnunk román állampolgárainkkal. Orbán Viktor primitív, sértő, a románokkal és Romániával szemben valósággal lekezelő hozzáállással jött Romániába. Túllépték a diplomáciai kapcsolatok határvonalát, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre. Megengedhetetlen, hogy a magyar állam hivatalosságaként Romániába látogatva ilyen erős politikai töltetű üzeneteket fogalmazzon meg valaki. Ezért kérjük úgy Klaus Johannis államfőt, mint Dăncilă kormányfőt, hogy azonnal reagáljanak" - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Tomac.

A PMP elnöke szerint "Romániának sikerült tökéletesen integrálnia a magyar közösséget 1990 után", és a magyar közösség mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges ahhoz, hogy megőrizze sajátosságát és identitását". Ezért úgy vélik, hogy "egy különlegesen fontos évben" a román állam megsértését jelentik ezek a nyilatkozatok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS